Gran Canaria
Gran Canaria
Cultuur

Erfgoed

Archeologisch erfgoed en bouwkunst van Gran Canaria

Archeologisch erfgoed

Misschien heeft u het al gehoord. Mogelijk hebben we u het al eens verteld. We vertellen aan iedereen die het maar wil horen dat Gran Canaria een eiland is met een mengsel van culturen. Een mengsel van de 117 culturen die hier allemaal eens geland zijn. Op een eiland dat eeuwenlang de grens vormde met de oneindige horizon boven de zee waarvan niemand wist of die ergens eindigde. Met een haven waar honderdduizend mensen langskwamen.

Door al deze verschillende invloeden ontstond op Gran Canaria een eigen cultuur als een mozaïek van duizend verschillende stukjes wereld.

[] Una pareja sonríe ante la Casa de Colón
[] Dos visitantes durante una visita a la Cueva Pintada de Gáldar

Maar voordat dit mengsel tot stand kwam op Gran Canaria, bestond er al een traditionele inheemse cultuur. Ook hiervan hebben we belangrijk erfgoed, een waardevolle archeologische schat. Het zijn tastbare overblijfselen van de eerste bewoners van het eiland.

Gran Canaria heeft een groot aantal interessante vindplaatsen, sommige zelfs spectaculair, waar het erfgoed van de inheemse bewoners wordt bewaard. U kunt deze antieke wereld op een groot aantal plaatsen ontdekken, hoewel we u zeker een bezoek aan het Museo Canario in de hoofdstad willen aanraden en het museum en archeologiepark van de Cueva Pintada in Gáldar. In het museum van de Cueva Pintada kunt u de overblijfselen van de historische gemeenschap van Agáldar leren kennen. Dit complex is na meer dan 20 jaar van opgravingen en restauratie voor het publiek opengesteld.

Ook deze andere opgravingen zijn een bezoek waard (+info)

Bouwkundig erfgoed

Maar het erfgoed van het eiland is niet beperkt tot de tijd van vóór de Spaanse verovering. In elk klein dorp of buurtschap zijn sporen te vinden die al die generaties eilanders hebben achtergelaten. De geschiedenis van het eiland omspant vijf eeuwen Europese geschiedenis, en stond aan de wieg van de reizen van Columbus en de Spaanse verovering van het Amerikaanse continent.

[] Catedral de Santa Ana
[] Un grupo de jóvenes charla sentados sobre unas escaleras de piedra

De aroma's van die tijd zijn terug te vinden in de smalle straatjes van de wijk Vegueta, een wijk die in de vijftiende eeuw is gebouwd. De straatjes kronkelen zich naar de voet van de kathedraal in de hoofdstad. De kapellen in de bergdorpjes ademen ook de sfeer uit van die tijden. Dat geldt ook voor de kerken van de vele dorpjes die over het eiland verspreid liggen. Op al deze plaatsen zijn verschillende architectuurstijlen te vinden, in navolging van de stijlen op het vasteland van Europa. Soms is bijna sprake van een versmelting van verschillende religieuze uitingen.

[] Una pareja recorre las calles de Vegueta
[] Una pareja consulta un mapa de Gran Canaria

Historische wijken, architectuur, monumenten.... dit alles is te vinden op een eiland dat in het midden van een eindeloze oceaan verankerd lijkt te zijn... En het is er nog steeds. Dit alles staat op dit stipje midden op de oceaan. En we kunnen u hier nog veel meer over vertellen.Liever met een gids?
Tripgrancanaria organiseert een interessante excursie door het oude centrum van Vegueta
Leer Maipés de Agaete kennen met Macaronesia Tours