Gran Canaria
Gran Canaria
Cultuur

Museum Cueva Pintada

Museum en archeologiepark Cueva Pintada

Alle bezoeken aan de Cueva Pintada in Gáldar vinden onder leiding van een gids plaats. Daarom is het noodzakelijk om vooraf een afspraak te maken. U kunt telefonisch reserveren via het nummer (+34) 928 895 746, of via de elektronische ticketverkoop van entradas.com

Na jaren van opgravingen zijn de Cueva Pintada (de beschilderde grot) en de inheemse nederzetting van vóór de Spaanse verovering opnieuw voor het publiek opengesteld.  De opening van dit museum is een van de belangrijkste culturele mijlpalen van de laatste jaren op Gran Canaria en zorgt voor een krachtige impuls voor het toerisme in het noorden van het eiland. 

[] Visitantes observan un vídeo en el Museo de la Cueva Pintada
[] Detalle de los dibujos de la Cueva Pintada

Het museum en archeologiepark Cueva Pintada is het resultaat van meer dan 24 jaar aan opgravings- en conserveringswerk over een enorme oppervlakte.  Het museumgebouw bevindt zich op de resten van een inheemse Canarische nederzetting en getuigt op bijzondere wijze van de cultuur van de oorspronkelijke inwoners van het eiland, van de gemeenschap zoals die bestond voordat de Europeanen naar Gran Canaria kwamen en tijdens de eerste jaren na de kolonisatie. Het park biedt de bezoeker met een wandeling over een loopbrug die om het park heen loopt de mogelijkheid om heel precies te weten te komen hoe de huizen en de grotten van de oorspronkelijke bevolking eruit zagen.

Het museum is vernoemd naar de schilderingen in de Cueva Pintada die een symbool zijn van de Canarische cultuur. De schilderingen zijn geconserveerd zodat ze door de bezoekers bekeken kunnen worden.

Het belang van deze schilderingen, als herinnering aan de historie van Gran Canaria, leidde er al in 1972 toe dat ze als historisch-artistiek erfgoed van de Spanjaarden werden verklaard. De grot is uitgehouwen in het vulkanisch gesteente en de muren ervan zijn bedekt met geometrische schilderingen. 

[] Una pareja observa el Parque Arqueológico sobre una pasarela
[] Exterior del Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada

Het archeologiepark rondom de Cueva Pintada die zich in het noordwesten van het eiland bevindt, is het resultaat van de inspanningen van veel mensen die het belang inzagen van de bescherming van de cultuur van de eerste inwoners van de eilanden. De komst van het museum is ook belangrijk voor het cultureel toerisme op het eiland. Naar verwachting zal de Cueva Pintada meer dan 50.000 bezoekers per jaar trekken.

Het is een verplichte stop voor iedereen die meer wil weten over deze oude cultuur die haar wortels heeft op een paar eilanden middenin de Atlantische Oceaan.

Met de opening van het museum en archeologiepark Cueva Pintada in Gáldar, is eindelijk bereikt waar zoveel jaar naartoe is gewerkt: een museum dat de vorm heeft van een archeologische opgraving. Tegelijkertijd speelt het museum als instituut een belangrijke rol in het wetenschappelijke en culturele leven van het eiland met een breed onderzoeksprogramma, educatieve activiteiten en publicaties.

Meer informatie is te vinden op de website van het museum: www.cuevapintada.com