Gran Canaria
Gran Canaria
Het best bewaarde geheim van windsurfers

Het best bewaarde geheim van windsurfers

Gran Canaria, het best bewaarde geheim van windsurfers

Wat maakt Gran Canaria tot de Europese hotspot van het windsurfen?

De beste windsurfers van Europa wisten het altijd al. Zij reserveren een groot deel van het jaar om te genieten van het eiland. Op Gran Canaria vinden ze wat ze nodig hebben: wind, stranden en een prettig klimaat. Wat die wind betreft, weinig plaatsen ter wereld hebben de omstandigheden die stranden als Pozo Izquierdo of Vargas bieden. Daar is het echte Mekka voor de windsurffanaat en daar ontmoet je de top. 

Maar je hoeft helemaal geen professional te zijn. Als je wilt beginnen met één van de meeste verslavende sporten en stranden zoekt waar je kunt oefenen, ook dan is Gran Canaria zonder twijfel de perfecte plaats. Welk niveau je ook hebt, je zult altijd een plek kunnen vinden met geschikte omstandigheden. Dat geldt zowel voor de beginneling als voor de grootste fanatiekeling.

Maar wat als je al bent aangestoken door het windsurfvirus? Als je, al was het maar één keer, de sensatie van snelheid op een plank op zee hebt gevoeld. Als je zelfs maar een klein beetje een idee hebt van wat je mist als je niet nu, op dit moment, op het water bent met je plank, dan moet je naar dit eiland komen. Alle windsurffanaten weten dat de uiteindelijke plaats van bestemming onvermijdelijk Gran Canaria is.

En zoniet, dan moeten ze het maar eens vragen aan de toppers. Bijvoorbeeld aan de grootste kampioen op de plank, Björn Dunkerberck. Of aan de zusjes Daida en Iballa Ruano, die een groot deel van het jaar op het eiland wonen. Zij hebben er geen moment over getwijfeld: om elke dag te surfen moet je op Gran Canaria zijn. Dat is het geheim van hun succes in het wereldcircuit geweest en daarom staan deze drie surfers aan de top. Alleen door hier te gaan surfen, zul je dat begrijpen.

Als je zin hebt om te komen windsurfen, het maakt niet uit in welke maand van het jaar, dan zou je eens naar het gebied van Pozo Izquierdo moeten komen, ook als je nog niet zo heel ervaren bent. Dat is het hoogtepunt voor een windsurfer. De warme winden en de zeestromingen in het oosten van Gran Canaria hebben het strand sinds jaar en dag omgetoverd tot het centrum voor wereldkampioenen. Hier bevindt zich het Internationale Windsurfcentrum van Pozo Izquierdo, waar je deze sport op alle niveaus kunt leren en beoefenen. Ook de beste surfers ontmoeten elkaar hier tijdens wedstrijddagen.

Maar je hebt er niet alleen wind en stranden.  Vergeet niet dat het heerlijke klimaat van het eiland je uitnodigt om niet thuis te blijven zitten.

Plank en zeil in de auto gooien en het eiland afstruinen op zoek naar wind, het is één van de wonderlijke passies van veel eilandbewoners. En elk weekend doen ze het weer. Het is immers simpel om op Gran Canaria met hoge snelheid te plankzeilen. Er zijn ook meer dan twintig plaatsen waar het gemakkelijk is om van alles uit te proberen terwijl je zeilt over golven van één tot drie meter hoog. Je hoeft je niet te beperken tot Pozo Izquierdo. Je kunt een tocht maken langs de stranden van Ojos de Garza, Tarajalillo, Bahía Feliz, Playa del Águila, San Agustín, Playa del Inglés, Tauro of Puerto Rico. Het hangt van je niveau af. En van de adrenaline waar je naar op zoek bent.

Vast en zeker vraag je je nu af: Wanneer kan ik het water op?