Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Den utmärkta Queso de Flor

Historien om en ost lika fin som livet självt

I Montaña Alta, en liten ort vid Santa María de Guía höjder, beslöt man en dag att man inte längre skulle gömma receptet till blomosten. Receptet till den oefterhärmliga osten hade under sekler gått från mor till dotter och från fäder till söner...och tillfälligtvis, i exceptionella fall, kunde de berätta det för någon släkting.  I exceptionella fall, endast då berättade de, sällsynta fall, mer sällsynta än en blå tomat, mer sällsynta än en dag med dåligt väder i Maspalomas.

Typisk kanarisk kniv skär blomost från Guía
Leende barn

Men en dag hände det sig att den mest respektabla hantverkaren av Guías blomost beslöt sig för att det fanns tusentals smörgåsar som inte kunde vänta en sekund längre på den extraordinära och märkliga smaken från den där osten... och de borde inte behöva missa den, inte heller borden med det goda kanariska vinet och med rätter som ropa vieja (kanarisk pyttipanna) och papas arrugadas. Besökaren som kom till de historiska kvarteren i Guia skulle inte behöva sakna det en minut längre.

De beslöt att det alltid skulle finnas blomost på bardisken hos Santiaguito Gil och i Arturos affär, på vägen till Gáldar. Ingen, inte den rike mannen som kom från stan, skulle behöva sakna dess starka och goda smak. Densamme som, när det avslöjades,  tyckte om att närma sig skåpet och själv göra i ordning en smörgås med bondbröd och den underbart goda osten.

Torget och församlingskyrkan i Santa María de Guía
Ostar, knivar och kanarisk keramik

Samme rike man med sidentofflor, som fick sina kläder från de finaste europeiska varuhusen och som beställde en stormhatt från Paris. Och en uppseendeväckande och stor bil som inte setts på dessa breddgrader förr. Samme rike man som beställde sina varor från kontinenten, men aj! som aldrig intresserade sig för någon mat eller dryck utanför Gran Canaria, en ö som är mångmiljonär i gastronomi.

Det är därför som hantverkarna från Montaña Alta, från Tres Cruces, från Lomo del Pino, Barranco del Pinar, Fagagesto och Fontanales, och tillverkarna av  ost i Marente…ja, alla, röstade för att det skulle bli känt. Att det skulle bli känt över hela ön att Blomosten från Guia var fantastisk. Att det skulle bli känt och färdas över ön i dåtidens färdmedel till huvudstaden och ännu längre bort. Så långt som ombudet ville färdas med en ost, ibland söt ibland salt, ja, som livet självt.