Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Artenara ontdekken

Artenara ontdekken

In Artenara zijn ook archeologische vindplaatsen die veel laten zien over hoe de oorspronkelijke Canarische bevolking leefde. Het archeologisch complex Acusa is één van de belangrijkste vindplaatsen hier. Het bestaat uit grotwoningen en begraafplaatsen. De grotten van de Cuevas de Caballero, werden door de inheemse herders gebruikt en geven een beeld van de symbolen die de inheemse bevolking toepaste.

Ook de Cueva de Los Candiles is een bezoek waard. Deze ligt in de bergen van Artenara en heeft grottekeningen op de muren.

Ook niet te missen in Artenara is de kapel van 'La Virgen de La Cuevita', die in een rotswand is uitgehouwen op 400 meter afstand van het dorp. De kapel dateert uit de achttiende eeuw en alle onderdelen, zoals het altaar, de preekstoel en het koor zijn in dezelfde steen uitgehouwen. Het enige beeld in deze kapel is de Virgen de La Cuevita.

In de kerk van San Matías worden tegenwoordig de kerkdiensten van de parochie Artenara gehouden. De oorsprong van de kerk gaat terug naar de zeventiende eeuw, maar de kerk raakte in verval en in de tweede helft van de negentiende eeuw is toen een nieuwe kerk gebouwd. Hier vind je beelden van de Virgen del Rosario, de Virgen de los Dolores, San Matías en San Juan.

En wat religieuze en historische monumenten betreft, is de kapel 'la Ermita de la Candelaria' in Acusa zeker een bezoek waard. Deze was tot in de zeventiende eeuw in een grot gevestigd, waarna in 1679 een stenen kerk werd gebouwd. In 1960 werd het stuwmeer van Candelaria in gebruik genomen en kwam de kapel onder water te staan. Toen is de huidige kapel gebouwd. Deze kapel heeft een aantal waardevolle heiligenbeelden: de Virgen de la Candelaria, een prachtig gerestaureerd kruisbeeld, het kindeke Jezus, San Antonio de Padua en San Blas.

De natuur rondom Artenara is de reden waarom veel bezoekers naar het dorp komen. Artenara ligt in het natuurpark Tamadaba, een gebied met veel bos en een grote variatie aan planten en bomen. Het indrukwekkende pijnboombos Pinar de Tamadaba is voor de gemeente maar ook voor het eiland van grote betekenis. Het is 8 vierkante kilometer groot en hiervandaan heb je spectaculaire uitzichten over het eiland. Er zijn verschillende wandelroutes door het bos. Ook een bezoek waard is het landschapspark van Nublo, waar het oorspronkelijke platteland van Gran Canaria volop aanwezig is en natuurlijk ontbreken ook hier de prachtige uitzichten niet.

De stranden

Artenara is een gemeente die vooral in het binnenland ligt. In het westen grenst Artenara echter ook aan een klein stukje kust, en hier ligt het enige strand dat het dorp rijk is: Punta Gongora of Punta de Las Arenas.

Dit is een weinig bekend strand op het eiland en het is alleen lopend te bereiken. Het is een veel als naaktstrand gebruikt zandstrand en ligt vrij open, zodat wind en golven vrij spel hebben.

Winkelen

Veel ambachtslieden hebben zich in Artenara gevestigd. De producten die hier in de werkplaatsen en ateliers te koop zijn lopen uiteen van keramiek voor dagelijks gebruik en typisch Canarisch kantwerk dat met de hand wordt vervaardigd.

In Lugarejo vind je een kunstnijverheidscentrum (centro artesanal) en een keramiekcentrum (centro alfarero) waar allerlei aardewerk ten toon wordt gesteld. De klei wordt hier op de traditionele manier van de oorspronkelijke bevolking gebakken, in een vuur tussen stenen en niet in een oven.

Eten en drinken

Artenara ligt in de bergen en hier worden vooral lokale gerechten met vlees geserveerd, zoals gebakken varkensvlees, gegrild geitenvlees en gemarineerd konijnenvlees, conejo al salmorejo. Je kunt hier ook genieten van tapa's met bijvoorbeeld verschillende kazen (van geiten-, koeien- en schapenmelk), papas arrugadas con mojo (zoute aardappeltjes met saus), ropa vieja (kikkererwtenstoofpot met vlees) of morcilla (bloedworst).

Zoals ook in de andere dorpen, is ook in Artenara de potaje de berros (waterkerssoep) een veel geserveerd gerecht.

Typische nagerechten en zoetwaren zijn de bekende bienmesabe, die met gemalen amandelen wordt gemaakt, truchas rellenas (gevulde halfronde gebakjes), marsepein, bollos de cuajada (kwarkbroodjes) of tortillas de calabaza (pompoenwraps).

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.