Gran Canaria
Gran Canaria
Stränder

Maspalomas

Sanddyner vid fyren Faro

Maspalomas fyr befinner sig på Gran Canarias södra sida mitt i en av de mest besökta strandremsorna i hela Europa.

Maspalomas, Playa del Inglés och Meloneras erbjuder ett stort antal hotell och lägenhetshotell, massor av möjligheter till nöjen under dagen och ett attraktivt nattliv runt stränderna. 

Men Maspalomas är inte enbart känt för sina enorma ytor av sanddyner vid havet eller för det fina klimatet. Det är också känt för sin antika fyr som har sett de första turisterna anlända och området förvandlat till ett semesterparadis. Redan från det att den första besökaren förstod att det underbara klimatet var norm på denna kilometerlånga strand har Maspalomas fyr varit vittne till tusentals dagar av sol, smekmånadspar, bad och långa promenader längs havet.

Maspalomas fyr
Flygfoto av stranden och dynerna i Maspalomas

Beslutet att bygga fyren togs år 1861. Arbetena drog ut på tiden i 28 långa år. På den tiden var platsen ett obebott ökenområde och utan kommunikationer med resten av ön. För konstruktionen av fyren som är 55m hög gjordes en liten pir med en ramp för att lossa materialet som endast kunde tas dit med båt. 

Fyrens ljus tändes för första gången den 1 februari 1890. Det var den enda byggnadskonstruktion som fanns efter den långa sandremsan som började där det nuvarande Playa del Ingles ligger och slutade i närheten av Oasis de Maspalomas. Den vägledde ångfartygen som täckte rutten mellan Europa, Afrika och Amerika. 

Maspalomas strand

Idag har allt förändrats. Idag befinner sig fyren i början av en  välbesökt strandpromenad med massor av restauranger och souvenirbutiker.  Det är den perfekta platsen för att shoppa, promenera efter en dag i  solen, äta middag eller helt enkelt ta en drink vid havet.

Några få meter från promenaden hittar man soldyrkare i sanden som är början av naturreservatet Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas som består av tre ekosystem: palmdungen, dammen och sanddynerna som sträcker sig paralellt bara några meter från havet. Hela området är en enorm naturyta av stort värde. 

Hjälp oss att skydda Maspalomas sanddyner

Hjälp oss att se till att denna naturskatt på södra Gran Canaria inte försvinner, bevara dess miljövärden och garantera dess överlevnad.

Det är bara med din hjälp som vi kan bevara detta naturliga paradis under många år framöver. Snälla rör dig alltid inom de avgränsade områdena och längs med de stigar som ställts i ordning.

Läs mer om deras rekommendationer här:

https://www.grancanaria.com/turismo/se/straender/maspalomas/ayudanos-a-proteger-las-dunas-de-maspalomas/

En pappa leker med sin dotter vid strandkanten

I närheten av Maspalomas palmdunge hittar man ett annat beskyddat naturområde, la Charca, som flyter mellan havet och dynerna och är viloplats för fåglarna som flyttar från Europa till Afrika. Bredvid dammen börjar de vidsträckta områdena med sanddyner, som hela tiden ändrar form modellerade av vinden som kommer från havet.

Från fyren i riktning mot sanddynerna promenerande längs strandkanten kommer vi till Punta de Maspalomas, som förbinds med Playa del Ingles. Det är verkligen samma strand som härifrån byter namn. Att gå från den ena ändan till den andra blir snart en sund rutin bland besökarna.

Flygfoto av stranden och dynerna i Maspalomas

Stranden har också en del avlägsna och ensliga ställen där nudism praktiseras. Nudistzonen börjar vid kiosk nummer fem och fortsätter till Playa del Ingles. Surfarna har sin träffpunkt i kurvan som förbinder Maspalomas med Playa del Ingles. Promenerande, surfare och nudister blandas alla på stranden. 

Många saker har förändrats sedan 1861, men Maspalomas fortsätter att vara ett perfekt ställe för att vila, njuta av havet eller bara ägna tiden åt att sola. Detta har inte förändrats. Den långa skuggan från fyren är också densamma på samma plats som förut ledsagade båtarna som korsade Atlanten och som nu avundas soldyrkarna som tillbringar dagarna under Maspalomas livgivande sol.