#Proudly Gran Canaria, 60 års hbtqi-historia
Under de senaste årtiondena har Gran Canaria gradvis blivit en internationell ikon för hbtqi-turism, ett utmärkt resmål om du är ute efter "stolthet" och sol.
Men hur har Gran Canaria blivit ett av de viktigaste resmålen för hbtqi-personer i Europa? Varför är en spansk ö i Atlanten idag en internationell förebild för hbtqi-turism?
Ett klimat som sprider glädje
Hur enkelt det än kan låta, så är det fina vädret på Gran Canaria säkert en av anledningarna till att det blivit en internationell förebild för hbtqi-turism. Ön erbjuder fint väder praktiskt taget hela året tack vare en trevlig sol som ger en temperatur på 18–25 grader i genomsnitt. Ett klimat som leder till att kunna njuta av det goda livet, som livar upp även den mest nedstämda.
Till och med under vintermånaderna i Europa fortsätter klimatet på Gran Canaria att vara milt. Oavsett årstid är det inte ovanligt att möta en blå himmel och skinande solsken. Du kan bada i havet eller gå ut och gå i kortärmat. Och detta att uppleva en evig sommar blir till sist en oemotståndlig frestelse om du har några planerade semesterdagar under vintern.
Sökandet efter sol och stränder var ett av de första lockbetena, men ön hade mycket mer att erbjuda…
En ö att vara sig själv på
Frihetsandans födelse startar i det redan något avlägsna 60-talet. På den tiden trädde Gran Canaria fram som en av de platser i Europa där respekten för mångfald var större, där det var lättare att leva och vara sig själv utan att bli dömd på förhand. Kanariernas lugna och gästvänliga karaktär och resebranschens framväxt omvandlade gradvis ön till ett resmål för hbtqi-gemenskapen.
Inom några år började Maspalomas bli känt som en plats för frihet. Sanddynornas skönhet, de långa dagarna på stranden i Maspalomas och det glada nattlivet lockade fler och fler människor från gemenskapen, från hela Europa. Det hände liksom bara, ön blev känd som ett hörn med vackert väder. En plats i närheten där alla kunde känna sig fria.
Pionjärerna, öns första ambassadörer
Gran Canaria blev en välkänd hemlighet. De första besökarna blev våra bästa ambassadörer. De berättade att en spansk ö i Atlanten började bli ett bra resmål; alla som kommit tillbaka från sin semester berättade om sin resa. Utan internet, men budskapet spreds snabbt från det ena stället till det andra på den europeiska kontinenten.
Det gamla sociala nätverket var kanske inte digitalt, men det var effektivt ändå. Det räckte att en vän kom tillbaka från sin semesterresa med en filmrulle och berättade om långa dagar på stranden och roliga kvällar som aldrig verkade ta slut.
Nattlivet som grädde på moset
Att kunna förena sköna dagar på stranden med ett väldigt roligt nattliv var lockelsen som till slut placerade Gran Canaria bland de populäraste resmålen bland hbtqi-resande.
Allt eftersom turismen växte ökade också antalet bosatta europeer på ön, och med dem också affärerna främst inriktade på turister. Det börjar då skapas ett stort och varierat utbud för hbtqi-turister: de första gaybarerna, semesterortshotellen, festivalerna och aktiviteterna speciellt inriktade på hbtqi-personer dyker upp.
På 80-talet öppnar köpcentret Yumbo Centrum sina dörrar, som under årens lopp utvecklats till ett epicentrum för nattnöjen för hbtqi-personer på Gran Canaria.
För närvarande har det en mängd olika utomhusterrasser, liveföreställningar med dragqueens, barer och diskotek. Det är också den främsta scenen för välkända Maspalomas Pride, som utan tvekan varit ytterligare en anledning till att Gran Canaria etablerat sig som hbtqi-förebild.
Maspalomas Pride och Carnaval Internacional de Maspalomas
Maspalomas Gay Pride föddes 2001 och är ett av de viktigaste evenemangen för den europeiska hbtqi-gemenskapen. Det är tio dagar med shower, fester, konserter och kulturella aktiviteter. Tio dagar där huvudpersonen är "stolthet" och livsglädje. År efter år tar det emot omkring 200 000 besökare, med resande från nästan hela världen.
Carnaval de Maspalomas, som liksom alla karnevalsfester på Gran Canaria är en hyllning till livsglädjen, har också spelat en viktig roll för att främja ön som ett hbtqi-resmål.
År 1986 beslutades det att i karnevalsprogrammet lägga till den innovativa Gala de Miss Traveskarnatival, som hade transpersoner och transvestiter som huvudpersoner. De europeiska medierna återspeglade snart denna nya gala och gav uttryck för dess glada, motkulturella och rättighetshävdande karaktär. Och de placerade Carnaval de Maspalomas på den europeiska kartan och återspeglade samtidigt ett klimat av respekt och mångfald som utstrålades hela året på Gran Canaria.
Under årens lopp gjordes omstruktureringar i Traveskarnatival och den döptes om till den idag mycket hyllade Gala Drag Queen, en av de mest framgångsrika akterna i karnevalerna på Gran Canaria.
Från turist till lokalinvånare: jag stannar på Gran Canaria!
Många av de som tidigare kom som turister för att semestra har gjort Gran Canaria till sitt hem. De flesta av dessa nya invånare valde den södra delen av ön för att börja sitt nya liv: i Maspalomas, i Mogán, Puerto Rico, Arguineguín. Det är runt de olika platserna på södra turistkusten som en stor och gedigen hbtqi-gemenskap har skapats, bestående av både utländska medborgare och lokalbefolkning, i en blandning där det inte längre betyder så mycket varifrån du kommer utan hur du väljer att leva.
Världen har förändrats, livet har förändrats och även synligheten för hbtqi-gemenskapen. Det finns framsteg som uppnåtts och många mål att sträva mot.
Men efter 60 år är Gran Canaria fortfarande en internationell förebild för hbtqi-turism. En av de största anledningarna till stolthet, efter 60 års utveckling av sin status som turistmål, är det här. Vi kan räkna med att fortsätta vara valet för frihet, för resande i hela Europa.
Och så har vi nått slutet. Idag fylls stränderna igen av vackert väder, av skratt, av människor som väljer att vara lyckliga. Och idag på nytt, och förhoppningsvis i tusen år till, fortsätter vår lilla ö i Atlanten att hissa sin flagga Proudly Gran Canaria.