Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Vandring

En nyckel till den lilla miniatyrkontinentens hemligheter

Alla som älskar bergen och att vandra tar till vara varje tillfälle för att återvända till Gran Canaria. Det som lockar till alla dessa resor fram och tillbaka är en ganska ovanlig ö som under sin matta gömmer femhundra olika landskap.

Gran Canaria är inte endast en ö full av stränder. Det är också en miniatyr­kontinent med ett bra klimat så gott som året om. En kontinent i liten skala mitt i havet med en speciell blandning av ingredienser som gör den till magnet för alla vandrare. 

Dess märkliga orografi är den främsta ingrediensen. Därefter lägger man till den underliga blandningen av palmer och pinjer, raviner och stigar som slingrar sig runt i bergen och formar ett stort pussel av växlande landskap, så olika som alla typer av yoghurt som man hittar i affärerna på Gran Canaria.

Sedan finns ju också Motståndet.

Motståndet består av ett stort antal öbor som vägrar att överge att leva som sina föräldrar och farföräldrar gjorde, de som motstår väder och vind och trotsar stressen. 

Det är de som bildar det extraordinära mänskliga landskapet som vandrarna finner när de dyker in i det inre av ön. Det är invånare från gömda vrår som dyker upp bakom en kurva i små byar och orter. De som nekar att bära klocka och att byta ut sina liv. Allt detta har sin logik. Varför ska du stressa fram på en sådan här ö? Det är bättre att njuta av att bo på en plats där naturen är vänlig och gör livet enkelt.

Egentligen finns det ingen annan hemlighet än den. Kom och vandra i bergen. Kom och se den. Det finns en miniatyrkontinent som väntar på dig.