Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Simma i ett hav av säregna växter

Kassaskåpet är öppet i Jardín Canario

Även om det går ytterligare 100 år. Ytterligare 100 år passerar och vi kommer fortfarande att gömma det. Eller 1.000 år eller så många som behövs. Vi är villiga att vaka över de hundratals växter, träd och säregna blommor som göms i den botaniska trädgården.

En stig i Botaniska Trädgården Viera y Clavijo

Detta är vår skatt och för oss är den guld värd. Även om detta guld är en naturskatt sammansatt av ett enormt botaniskt kartotek av arter som vi förvarar i en trädgård. En inhägnad plats vid kanten av ravinen Guiniguada som åskådliggör för besökaren den enorma rikedomen av Makronesiens flora. 

Det är vår helt privata skattkista. En botanisk trädgård som skapades av en enastående svensk, Eric Sventenius, som år 1952 beslöt att på en unik plats samla exemplar av hela Kanarieöarnas flora. Så föddes Jardín Viera y Clavijo som är belägen i Tafira utanför Gran Canarias huvudstad.

Blomma i Botaniska Trädgården Viera y Clavijo
Väg i Botaniska Trädgården Viera y Clavijo

Är du intresserad av naturen? Varför är växterna på ön så annorlunda?  Och varför tycks det som om Makronesiens flora ramlade ner från en annan planet? Tack vare Sventenius kan vi ge dig flera svar om du är intresserad av denna typ av frågor. För att kunna visa oss det enastående värdet av den kanariska floran förflyttade sig Eric Sventenius till varje vrå av arkipelagen i en livsuppgift som säkert var lika tokig som många andra naturvetares. Han samlade prover från de mest svåråtkomliga platser. Han var tvungen att bli bergsbestigare för att nå de allra brantaste ställena.

Röd blomma i Botaniska Trädgården Viera y Clavijo

Och han skapade detta för oss, för multimedia människor i 21:a seklet, som verkar vara fast beslutna att leva så långt ifrån naturen som möjligt. För oss är Jardín Botánico Canario av allt att döma inte något annat än en plats med mängder av olika växter och några mycket unika blommor. Alltså det verkar så. Men den kanske döljer något mer. Framför allt om du tillhör den ovanliga grupp av personer som är kapabla att sätta värde på sällsyntheten hos en växt... För säg oss en sak... är växterna verkligen så viktiga?

www.jardincanario.org

Företaget Tripgrancanaria anordnar turer till Jardín Canario.
För mer information besök www.tripgrancanaria.com