Gran Canaria
Gran Canaria
Kultur

Den målade grottan i Gáldar

Museum och arkeologisk park Cueva Pintada

Alla som besöker Den målade grottan i Gáldar blir guidade, varför det är nödvändig att först beställa tid. Man kan boka per telefon (+34) 928 895 746 eller på nätet genom entradas.com

 

Efter åtskilliga års utgrävningar har man nu åter öppnat den förspanska byn och den målade grottan i Gáldar för allmänheten. Invigningen har blivit en av de viktigaste kulturella tilldragelserna på senare tid på Gran Canaria och det är en stark impuls för omvärdering av turismen på öns norra del.

Besökare tittar på en video i museet Cueva Pintada
Detalj av en målning i den målade grottan

Museet i Parque Arqueológico Cueva Pintada är resultatet av drygt 24 års utgrävningar och underhåll av en enorm arkeologisk samling. Museibyggnaden är rest ovanpå resterna av en forntida kanarisk bebyggelse och är en exceptionell vittnesberättelse om urinvånarnas liv och leverne innan européerna kom och Gran Canaria koloniserades. Den målade grottan och den förspanska bebyggelsen i Gáldar har åter öppnats för allmänheten, vilket är en av årets viktigaste kulturella händelser på Gran Canaria. Formationen ger besökaren möjlighet att lära känna urinvånarnas hus och grottor i detalj genom att se arbetet av utgrävningarna från en lång gång runt bebyggelsen.

Museet har fått sitt namn av grottans målningar, den kanariska kulturens symboler, målningar som nu är möjliga att betrakta efter att ha iordningställts  för turistbesök.

Betydelsen av dessa, en erinran om Gran Canarias forntid, innebar att de år 1972 förklarades som en del av Spaniens historiska konstminnesmärken. Det handlar om en artificiell grotta  utgrävd ur vulkansanden, vars väggar uppvisar dekorerade friser med geometriska motiv.

Ett par betraktar den målade grottan från en bro
Utsidan av museet och parken Cueva Pintada

Den arkeologiska parken runt den målade grottan, belägen på den nordvästra sidan av ön, är resultatet av många personers hårda arbete i underhållandet och bevarandet av de första invånarnas kultur. Det är ett viktigt underlag för turistmens marknadsförande och en kolossal turisttillgång. Man räknar med mer än 50 000 årliga besökare.

Det är ett ofrånkomligt besök för alla som är intresserade av att lära känna en gammal kultur från några öar mitt i Atlanten.

Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada i Gáldar närmar sig efter sitt nyöppnande det de alltid önskat vara: ett arkeologisk fynd omgjort till museum. Samtidigt får institutionen en viktig roll i öns vetenskapliga och kulturella värld genom sitt program med forskning och undervisning.

Mer information finns att hämta på webbsidan: www.cuevapintada.com