Gran Canaria
Gran Canaria
Kultur

Maipés de Agaete

Maipés i Agaetes urgamla hemligheter

Just vid foten av pinjeskogen i Tamadaba, på nordöstra sidan av ön finns den arkeologiska parken Maipés, som ligger i byn Agaete vid vägen till Valle. Maipés är en helig plats som verkar gömd under vulkanisk lava.

Maipés i Agaete. Arkeologisk park.

Här finns en kyrkogård med nära 700 gravar i stora gravstoder på 8 meter i diameter och 3 meter höga, tillverkade av lavastenar.

De är en direkt påminnelse från de första invånarna på Gran Canaria. I några fall är de mer än 1.300 år gamla och markerar spåren efter den gamla urbefolkningen.

Maipés i Agaete. Arkeologisk park.
Maipés i Agaete. Arkeologisk park.

Maipés i Agaete är en enastående ärvd resurs för ön, numera iordninggjord för besökare. En plats som för sitt höga arkeologiska värde år 1974 blev utnämnd till kulturminnesmärke. Nu finns där ett interpretationscentrum för besökaren och flera tillgängliga gångvägar runt om i parken.

Maipés i Agaete. Arkeologisk park.

Förutom sitt stora värde som fädernearv är Maipés i Agaete en plats av unik skönhet. Belägen under de spektakulära väggarna över vilka Tamadabaskogen växer med en gigantisk fond av sten som reser sig som ett ståtligt sceneri.