Gran Canaria
Gran Canaria
Kultur

Kulturarv

Arkeologiska arv och monument på Gran Canaria

Arkeologiskt kulturarv

Kanske har du redan hört det. Kanske har vi berättat det. Vi berättar för hela världen att Gran Canaria är en omväxlande ö. Olika avtryck finns av alla de 117 kulturerna som stannade till här någon gång för att vila sig. På en ö som under sekler var gränsen till den långa havsspegel som man inte visste var den slutade någonstans. Hamnen där 100 000 resenärer ankrade.

De spår som de olika kulturerna lämnade efter sig växte på Gran Canaria till en egen speciell kultur som man kan säga har anor från tusentals platser på jordklotet. 

Ett leende par framför Kolumbushuset
Två besökare under ett besök i Cueva Pintada de Gáldar

Men innan denna blandning växte fram på Gran Canaria förekom redan en antik kultur från urinvånarna. Från dem har vi ett viktigt arv, en värdefull arkeologisk skatt. Det är ett säkert spår från de första invånarnas liv på ön.

Gran Canaria är full av intressanta utgrävningar, en del mycket spektakulära, där man bevarar arvet från de förspanska boplatserna. För att upptäcka hela denna antika värld finns det ett stort urval av platser även om vi inte vill låta bli att rekommendera ett besök på kanariska museet i huvudstaden och museet och den arkeologiska parken Cueva Pintada i Gáldar. På detta museum får man lära känna resterna av den gamla bebyggelsen i Agáldar, öppet och tillgängligt för allmänheten efter mer än 20 års utgrävningar.

Också dessa andra utgrävningar är av intresse (+info)

Arv genom minnesmärken

Men öns arv begränsar sig inte bara till den förspanska perioden. I varje liten by finns det spår som generation efter generation av öbor har lämnat. En historisk forntid som blandar fem sekler av europeisk historia, som gjorde prologen till Kolumbus resa och till Spaniens expansion på den amerikanska kontinenten.

Katedralen från utsidan
En grupp ungdomar sitter och pratar på en stentrappa

Det finns kännetecken från den tiden av resenärer på de trånga gatorna i stadsdelen Vegueta, en del av staden som föddes på 1400-talet och som idag slingrar sig ända fram till katedralens stenar. Man hittar den också i de små kapellen i bergsbyarna. Och i kyrkorna i alla de byar som finns runt om på ön. På alla dessa platser finner man de mest varierande arkitektoniska stilar, samma som korsade seklerna i Europa och som ibland dyker upp och uppstår där kulturer möts och religioner blandas.

Ett par promenerar på gatorna i Vegueta
Ett par rådfrågar kartan över Gran Canaria

Historiska stadsdelar, arkitektur, kyrkor, monument... allt detta restes mitt på en ö, mitt på en plats som verkade vara belägen var som helst... Och de är fortfarande här, de olika minnesmärken som man tillsammans rest över ön. Kanske skulle det vara intressant att lära känna det.

Föredrar du en guidad tur?
Tripgrancanaria organiserar en intressant tur till Veguetas historiska kärna och Kristoffer Kolumbus