Gran Canaria
Gran Canaria
Den bäst bevarade hemligheten av windsurfarna

Den bäst bevarade hemligheten av windsurfarna

Gran Canaria, den bäst bevarade hemligheten av windsurfarna

Vad har Gran Canaria för att vara den europeiska huvudorten för windsurfing?

De bästa vindsurfarna i Europa har alltid vetat det. Alla reserverar en stor del av året för att njuta av ön. På Gran Canaria har de vad de söker: vind, stränder och ett bra klimat. Om det handlar om vind är det få stränder i världen som har de förutsättningar som t.ex.  Pozo Izquierde eller Vargas kan erbjuda. Det är ett verkligt Mecka för alla vindsurf­entusiaster.


Det är inte nödvändigt att du är proffs. Om du vill börja med en av de mest vanebildande sporterna och söker stränder för att praktisera, så är utan tvekan Gran Canaria den perfekta platsen. På vilken nivå du än är hittar du alltid den idealiska platsen såväl för nybörjaren som den mest erfarne. 

Men om du redan är stucken av vindsurfens gift. Om du har prövat på, om än bara en gång, sensationen av fart på en bräda i havet. Om du har bara den minsta idé om vad du missar genom att inte vara här just nu i vattnet med din bräda, då måste du komma till ön. Alla vindsurfanhängare vet att deras öde ofrånkomligt är Gran Canaria.

Hopp av en windsurfare

Och om inte, så fråga de bästa. Till exempel stormästaren på bräda Björn Dunkerbeck. Eller systrarna Daida och Iballa Ruano som bor största delen av året på Gran Canaria. De har inte tvekat, för att surfa varje dag måste man befinna sig på Gran Canaria. Detta har varit hemligheten med framgången i Världscupen för dessa tre, det är detta som för fram dem till toppen av de bästa. Endast om du surfar här kommer du att förstå det. 

Känner du att du är inspirerad av att komma och praktisera vindsurfing, vilken månad som helst på året, även om du inte tillhör de mer avancerade inom sporten, bör du komma till området omkring Pozo Izquierdo. Det är toppen för en vindsurfare. Passadvindarna och havets strömmar på den östra delen av Gran Canaria har gjort stranden till centrum för världens alla mästare år efter år. Här finns Pozo Izquierdos internationella center för vindsurfing som erbjuder möjligheter att lära sig och utöva denna sport på alla nivåer. Det är också centrum för samlingar för de bästa under tävlingsdagarna.

Hopp av en windsurfare
Hopp av en windsurfare

Men du har inte bara vind och stränder. Glöm inte att öns behagliga klimat uppmuntrar dig att inte stanna hemma. 

Att lägga brädan och seglen i bilen och köra tvärs över ön för att söka upp vinden är en av de märkliga passioner hos många av lokalbefolkningen. Och det upprepas varje weekend. För på Gran Canaria är det lätt att segla i hög fart. Det är också lätt att utöva vilken form som helst av att kryssa på vågor på mellan en och tre meters höjd, på mer än 20 olika platser. Man behöver inte begränsa sig till Pozo Izquierdo. Du kan göra en resplan till stränderna Ojos de Garza, Tarajalillo, Bahía Feliz, Playa del Águila, San Agustín, Playa del Inglés, Tauro eller Puerto Rico. Det beror på vilken nivå du är och på adrenalinet du söker. 

Alldeles säkert är frågan du ställer dig nu: när kan jag hoppa i vattnet?