Gran Canaria
Gran Canaria
Kultur

Karneval i Las Palmas de Gran Canaria

Dagen när Karnevalen förenades med stranden

Dagen då någon fick iden om att förena karneval och strand tänkte denne säkerligen på Gran Canaria. Vi vet inte vems iden var. Men det är uppenbart att öns båda fester karneval och vackert väder föddes för att lära känna varandra.

[] Comparsera de Carnaval baila en las calles

Skeptikerna frågar sig: Men är då Gran Canaria den enda platsen där man firar karneval vid stranden? Nejdå. Naturligtvis inte. Men ändå är det svårt att hitta en plats där årets mest tokiga fest och det vackra vädret är i sådan fin harmoni.

Det beror utan tvekan på att denna ö i den kanariska arkipelagen hör till de platser med Europas bästa klimat. Som gjord på beställning för att blanda årets längsta nätter med dagar av sol, mitt i januari/februari månad.

Dagen då karnevalen lärde känna Las Palmas de Gran Canaria tänkte den sig inte för två gånger. Den bestämde sig snabbt. Meddetsamma. Den sa sig att där ville den stanna. Den såg Las Canteras-stranden. Solen. Havet som nådde överallt. Karnevals-musiken som ringlade genom gatorna.

Detta var längesedan, för Karnevalen i Las Palmas de Gran Canaria är redan antik. Tillräckligt gammal för att de äldre invånarna kan skryta med karnevalsminnen i svartvitt.

[] Entierro de la Sardina

Och vad är då parets hemlighet? Varför går de så bra ihop, efter så många år, karnevalen och Gran Canarias stränder? Jo, hemligheten är inget annat än en ström som korsar ön i en nästan omärklig form.  Det är en anda som lever och låter leva, som genomsyrar allt och som gör att karnevalen har svurit evig trohet till staden Las Palmas de Gran Canaria (även om det är sant att den fuskar med karnevalen i Maspalomas. Detta är en historia vi snart ska berätta...).

Du måste komma och se den!

Mer information: www.lpacarnaval.com

Turistrådet ansvarar inte för eventuella ändringar i programmet.