Gran Canaria
Gran Canaria
Stränder

Las Canteras

Pärlan som staden inte döljer

Kommer du till ön med ett kryssningsfartyg? Om du är en av passagerarna som anländer till Las Palmas de Gran Canaria med ett kryssningsfartyg ger vi dig genast nycklarna till stadens skattkista. Så fort du stiger iland. Varför gömma undan dem? Förr eller senare kommer du ändå att upptäcka den. Så vi sparar tid åt dig.

Dykande pojke vid stranden Las Canteras

Öns obegravda skatt är Playa de las Canteras, Canteras-stranden. Pärlan som staden inte döljer. En flera kilometer lång sandremsa längs hela viken. En plats med en speciell charm som ligger endast 3 eller 4 gator från hamnen.

Lekande barn vid Las Canteras strandkant på eftermiddagen

Stans invånare påstår att det är en av de bästa urbana stränderna i landet. Och de har rätt i sitt påstående för det är en strand med vackert väder nästan hela året om. En plats i staden dit man kan fly, där tiden avstannar. En sorts Central Park i strandversion, där man kan utöva sport alla veckans dagar i baddräkt, bikini eller surfbräda.

Lek vid strandkanten på Las Canteras

Dessutom är det ett reservat för marint liv. Dess botten är en tillflyktsort för tusentals sorter av fiskar. På land, tillflyktsort för flanerare, fiskare och surfare. Och den räknar med en speciell egenhet. Denna egenhet är vad invånarna kallar ”La Barra”, en lång stenig formation som breder ut sig inte långt från sanden. En sträng av vulkanisk sten som skyddar en stor del av stranden från tidvattnet. En unik linje av sten som förvandlar viken till den bästa platsen på den här sidan jordklotet för att simma och som tillåter badarna att nästan gå på vattnet till revet när det är ebb.

Afton vid Las Canteras

På tal om att gå, kan vi rekommendera en lång promenad längs strandpromenaden mellan kaféer och glassaffärer. I början av promenaden ligger uteserveringar och restauranger som serverar färsk fisk. I andra ändan av stranden är surfarnas tillhåll kring konserthuset Alfredo Kraus med flera uteserveringar och kaféer vid havet.

Vi vill dock påpeka att om ni tänker stanna i stan flera dagar ska ni inte räkna med att stranden på onsdag ser likadan ut som på måndagen.

Auditoriet Alfredo Kraus

Det är omöjligt! För Canteras är den växlande stranden. Den kommer aldrig att vara densamma som dagen innan. Den kommer att vara komplett olik. Det är en annan av dess egenheter. Den ligger alltid på samma plats, men ser alltid annorlunda ut.

Skrattande flickor leker på Canterasstranden

Så nu vet ni det. Las Palmas de Gran Canarias skatt har vi gömd 5 minuters väg från kryssningspiren. Det behövs inte många fler tips. Om ni vill se stadens pärla behöver ni bara korsa fyra gator. Följ efter vem som helst som visslande går med handduk, solparasoll eller surfbräda.