Gran Canaria
Gran Canaria
10 redenen om terug te komen

Sterrenkijken op Gran Canaria

Sterrenkijken op Gran Canaria

Op Gran Canaria hebt u alle mogelijkheden om de sterrenhemel goed te kunnen verkennen. Het eiland heeft hoge bergtoppen met helder zicht op de donkere hemel. Als je van sterrenkijken houdt, zit je op dit ronde eiland op de eerste rij.

De beste plekken om de sterrenhemel te bekijken liggen in de bergen. Daarbij helpt ook het fenomeen dat ze op Gran Canaria de “Panza del Burro” noemen, de buik van de ezel. De “Panza del Burro” verzamelt alle wolken op een hoogte van ongeveer 500 meter en zorgt dat het licht van de stad in de bergen niet te zien is. Zo is de hemel donker genoeg om sterren te kijken.

Naast de goede omstandigheden voor het sterrenkijken, is de sterrenkunde op het eiland ook gegroeid door organisaties als de sterrenwacht, het “Observatorio Astronómico” van Temisas en het sterrenkundig centrum Roque Saucillo. Deze centra organiseren het hele jaar door activiteiten. U kunt in de centra zelf deelnemen aan sterrenkundige activiteiten, maar ook op andere punten van Gran Canaria worden excursies georganiseerd.

De sterrenwacht van Temisas staat in een prachtige omgeving op een heuveltop, bij een buurtschap dichtbij een van de belangrijkste olijfboomgaarden van de Canarische Eilanden. In het dorp zelf staan nog overblijfselen van de olijfpersen die in de zestiende eeuw werden gebruikt. De traditie wordt levend gehouden door de boeren die nu de pers van de gemeentelijke coöperatie gebruiken voor de productie van koudgeperste olijfolie (Virgen Extra) "Caserío de Temisas".

Een bezoek aan de sterrenwacht is een goede aanleiding voor een excursie in de landelijke omgeving, een wandeling door het dorp of om te genieten van de traditionele kookkunst. Er zijn ook veel wandelmogelijkheden over de oude paden die door de diepe dalen in de buurt lopen. In Temisas bent u ver weg van alle drukte en komt u zeker tot rust.

Het bedrijf Astroeduca organiseert een groot aantal educatieve activiteiten en excursies in de bergen en de heuvels van het eiland. Zo kreeg Astroeduca vijfhonderd mensen op de been om de meteorenzwerm van de Perseïden te bekijken.

Het educatieve programma heeft op het eiland de afgelopen jaren een stevige voet aan de grond gekregen. Het observatorium van Astroeduca ligt midden op het eiland, het sterrenkundig centrum Roque Saucillo, in San Mateo. Honderden scholieren maken hier jaarlijks voor het eerst kennis met de sterrenkunde.

De sterrenwacht, ook bekend onder zijn letterafkorting CARS, staat centraal in de activiteiten van Astroeduca om de astronomie meer bekendheid te geven en sterrenkijken als toeristische activiteit te ontwikkelen. De sterrenwacht staat in het dorp zelf en wordt mede gesteund door het gemeentebestuur van la Vega de San Mateo. Het observatorium staat op het dak van de plaatselijke muziekschool en heeft de code MPC, die wordt gedeeld met het “Observatorio Montaña Cabreja”. De drie telescopen van 0,28 m, 0,20 m en 0,06 m beschikken over CCD-camera's. Daarnaast zijn er ook twee H-alfa-telescopen die speciaal zijn uitgerust om de zon te kunnen bekijken en te fotograferen. Voor meer informatie en om contact op te nemen met Astroeduca gaat u naar www.astroeduca.com

Het kleine observatorium in Hotel Meliá Tamarindos, bij Playa de San Agustín, is van hetzelfde bedrijf. De gasten van het hotel kunnen hier naar de sterren kijken en via de website kunnen ook andere bezoekers hier op afspraak terecht.

Astroeduca organiseert ook de jaarlijkse “Star Party” die steeds op een andere plaats op het eiland wordt georganiseerd en waar alle enthousiaste sterrenkijkers welkom zijn.

Ook het op erfgoed en duurzaamheid gerichte bedrijf Caneducam biedt enthousiaste sterrenkijkers mogelijkheden om op de maandagavonden aan een excursie onder de sterrenhemel deel te nemen. Bij Caneducam kunnen groepen ook terecht voor een sterrenkijk-excursie op maat.

Praktische informatie

Heerlijk wandelen en onderweg sterren kijken?
Ontdek de hemel boven Gran Canaria met Astroeduca.

Wil je meer over de sterrenhemel weten?
Het bedrijf AstroGC organiseert excursies vanaf je hotel om de spectaculaire sterrenhemel in de bergen in het zuiden van het land te leren kennen. 

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.