Gran Canaria
Gran Canaria
Cultuur

Archeologisch erfgoed

Archeologisch erfgoed

Cenobio de Valerón (Santa María de Guía)

Een van de spectaculairste vindplaatsen op de Canarische Eilanden,  een enorme gemeenschappelijke graanopslagplaats, duidelijk voorbeeld van het belang van de landbouwactiviteiten van de Canariërs en van de macht van de leidende kasten.

La Cueva Pintada (De Beschilderde Grot) (Gáldar)

Een van de belangrijkste vindplaatsen op de Canarische Eilanden, niet alleen vanwege de afmetingen, maar ook vanwege de aanwezigheid van kunstvoorbeelden van de oorspronkelijke Canarische bewoners is de Beschilderde Grot waar het gehele huishouden afgebeeld is. Het zijn geometrische vormen van rode, zwarte en witte schilderingen. Er bestaan vele theoriëen over het gebruik van deze ruimte, zoals begraafplaats, heilige plaats of woning, maar er zijn niet voldoende gegevens beschikbaar om tot een definitieve conclusie te komen.

(Meer informatie)

Archeologiepark Maipés in Agaete

Het archeologiepark vormt een bijzonder erfgoed van het eiland en inmiddels is het ook voor bezoek opengesteld. De vindplaats is al in 1974 tot cultureel erfgoed verklaard vanwege de hoge archeologische waarde ervan en heeft een bezoekerscentrum.
Het park bestaat uit een begraafplaats met ongeveer 700 grafheuvels - met een doorsnede van acht meter en een hoogte van drie meter. De graven zijn met vulkanisch gesteente opgebouwd.

(Meer informatie)

Necropolis van Areara (San Bartolomé de Tirajana)

Prehistorische begraafplaats met meer dan duizend grafheuvels. Het betreft een gebied van twee kilometer lang bij één kilometer breed. Zeker een bezoek waard.

(Meer informatie)

Punta Mujeres (San Bartolomé de Tirajana)

Het betreft een omvangrijke woonstructuur en een van de talrijke nederzettingen langs de kustlijn van het eiland.

Tunte nederzetting (San Bartolomé de Tirajana)

De grootste grotten nederzetting van de Canarische Eilanden. Een echt ondergronds dorpje gehouwen uit steen met woningen, graanopslagplaatsen, begraafplaatsen en rotsschilderingen.

Las Fortalezas (San Bartolomé de Tirajana)

Een goed voorbeeld van een burcht van ruwe en met de hand bewerkte grotten. In sommige grotten zijn nog overblijfselen van schilderingen te vinden, andere dienden als begraafplaats of als silo's.

La Audiencia (Temisas)

Nederzetting van door mensen uitgehouwen en bewerkte grotten die voor verschillende doeleinden gebruikt werden: slaapkamer, keuken, silo of graanopslagplaats.

Los Letreros de Balos (Agüimes)

Plaats met de belangrijkste grotschilderingen van Gran Canaria. Hier bevinden zich praktisch alle soorten schilderingen die er op de Canarische Eilanden te vinden zijn: antropomorfen, zoömorfen, alfabetische en geometrische inscripties…

Risco del Canario (Agüimes)

Dit geheel van zo’n dertig door mensen gehouwen grotten ligt in het ravijn „Barranco de Guayadeque“ en was vanwege de moeilijke bereikbaarheid eenvoudig te verdedigen in geval van aanvallen.

El Draguillo (Telde-Ingenio)

Een vindplaats waar schilderingen, silo’s, begraafgrotten en woongrotten te zien zijn.

Almogarén de Amurga (San Bartolomé de Tirajana)

Een van de meest complexe en spectaculaire nederzettingen waar naar men aanneemt religieuze ceremonies gehouden werden.

Cuatro Puertas (Telde)

Een grot met aanzienlijke afmetingen, uit vulkanische steen gehouwen. Het meest karakteristieke kenmerk zijn de vier deuren die toegang geven tot een horizontaal platform. Het gebruik van de grot wordt in verband gebracht met magisch-religieuze praktijken van de Canariërs.

Tufia Nederzetting (Telde)

Een geheel van een aantal grotten en diverse stenen huizen bij elkaar in gescheiden woonkernen en grafheuvels. Veel van deze bouwwerken hebben geen specifieke functie.

Tara Nederzetting (Telde)

Hier bevinden zich de belangrijkste door de mens uitgehouwen grotten van Gran Canaria. Er zijn talrijke werktuigen gevonden waarmee de Canariërs hun dagelijkse bezigheden verrichtten.

La Restinga / Llano de Las Brujas (Telde)

De nederzetting wordt gevormd door bouwwerken met een woonfunctie, andere dienden als grafheuvels of werden mogelijk gebruikt als graanschuren. In el Llano zijn de constructies op elkaar gebouwd, hetgeen duidelijk maakt dat de bouwwerken destijds lange tijd in gebruik waren.

Bandama (Santa Brígida)

Een van de meeste bijzondere vindplaatsen van het eiland. De zogenoemde Cuevas de los Canarios is een groep kamers en graanopslagplaatsen uitgehouwen aan de binnenkant van een krater. Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van schilderingen.

Grotten van de Canariërs (Las Palmas de Gran Canaria)

Dit archeologische complex bestaat uit twee grote, door mensen gemaakte,  grotwoningen en twee kleinere silo’s, in twee verdiepingen uitgehouwen onder een grote natuurlijke boog die de grotten beschermt.

La Cerera (Arucas)

Het betreft een aantal grotwoningen en bouwwerken, gelegen in een van de vruchtbaarste en dichtst bij de zee gelegen gebieden van het eiland.

Bocabarranco / El Agujero / La Guancha (Gáldar)

In dit gebied worden de resten bewaard van een van de belangrijkste nederzettingen, qua oppervlakte, van de primitieve bewoners van Gran Canaria. Afgezien van de talrijke huizen, valt de aanwezigheid van de meest bijzondere grafheuvels van het eiland op.

Acusa nederzetting (Artenara)

Complex van oude nederzettingen in een gebied op het eiland met de meest geschikte bouwgrond. Het betreft voornamelijk beschilderde woonverblijven, begraafgrotten en grote graanopslagplaatsen.

Caballero grotten (Artenara)

Complex van grotwoningen. In drie ervan vinden we driehoekige schilderingen en andere vormen. Deze plaats wordt beschouwd als een plek die van belangrijke magisch-religieuze betekenis is voor de Canariërs.

Los Candiles grot (Artenara)

Handgemaakte grot die een ereplaats heeft in de archeologie van de Canarische Eilanden. Van binnen is de grot verdeeld in zes kleine uitgehouwen nissen bedekt met tientallen, omgekeerde, gegraveerde of in bas-reliëf, driehoeken, die naar men aanneemt verband houden met vruchtbaarheid.

Bentayga / Cuevas del Rey (De Koningsgrotten) (Tejeda)

De Koningsgrotten zijn samengesteld uit drie kernen, gebouwd in bijzondere archeologische lijnformaties. Er is een groot aantal grotwoningen, begraafgrotten, opslagplaatsen en ruimtes voor religieuze praktijken en een grote almogarén (religieuze plek).

Caserones nederzetting (La Aldea de San Nicolás)

Hier bevinden zich de overblijfselen van wat eens een van de grootste nederzettingen van heel Gran Canaria was,  met een groot aantal huizen en grafheuvels.

Castillete de Tabaibales (Mogán)

Afgezien van de woonverblijven, valt hier de aanwezigheid van uitkijktorens en stadsmuren op, evenals de verdeling van de bouwwerken, waardoor deze plek verschilt van andere vindplaatsen.

Majada Alta (Mogán)

Kleine grot waar antropomorfe, met rood-oker geschilderde, pictogrammen te zien zijn. Het betreft een unieke vindplaats vanwege de motieven en de schildertechnieken die gebruikt zijn.