Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

Las Palmas de Gran Canaria

Een bonte mengeling van culturen op de markt

De stad Las Palmas de Gran Canaria is de grootste stad in de Canarische eilandengroep en heeft zo'n 400.000 inwoners. De gezellige stad staat internationaal bekend als een internationale en kosmopoliete stad. De handelshaven is belangrijk. Hier vandaan vertrekken de landbouwproducten van het eiland naar de rest van Europa en andere producten komen hier aan om op het eiland te worden geconsumeerd.

Las Palmas de Gran Canaria

Op culinair gebied is de stad een bonte mengeling van smaken, omdat de havenstad van oudsher al werd aangedaan door mensen uit allerlei landen. Er zijn maar weinig Spaanse steden die zo internationaal zijn, met restaurants die de wereldkeuken vertegenwoordigen. Door dit mozaïek van traditionele en uitheemse gerechten of fusion, kun je genieten van een gevarieerd aanbod aan restaurants en culinaire mogelijkheden, waarbij altijd lokale producten worden gebruikt.

Las Palmas de Gran Canaria

Jose González, een van de beste chef-koks van Gran Canaria, beschikt over een lange culinaire ervaring. Ook zijn eigen leven als eilandbewoner speelt hierin een rol. Hij is van een generatie die nog weet hoe elke familie een geit op het platte dak had voor de melk en voor het geitenvlees dat met kerstmis werd gegeten. Uiteraard waren er ook kippen die voor de eieren zorgden. Dit vormde de basis voor zijn latere werk als kok. Maar dat gaf hem nog niet de voldoening die hij nodig had. "Pepe, je kunt niet iemand leren koken, maar wel de techniek aanleren," zei op een keer een Catalaans culinair journalist tegen hem.  In Las Palmas de Gran Canaria leerde hij de kneepjes van het vak, totdat hij de kookkunst voldoende in de vingers had om zijn eigen restaurant te beginnen met gerechten van het eiland: "De Canarische keuken is van wereldklasse," zegt hij.

Las Palmas de Gran Canaria

In de stad vind je ook restaurants waar gerechten worden geserveerd met bijvoorbeeld oosterse invloeden. Chef-kok Octavio Ramírez integreert invloeden van de Japanse en Indiase keuken in zijn gerechten. Hij organiseert daarvoor graag proeverijen, waarbij lokale ingrediënten een oosters tintje krijgen. Typisch Canarisch is het palmsap, guarapo in het Spaans, dat Octavio aan Japans getinte gerechten toevoegt.

De verse ingrediënten die in de restaurants worden gebruikt, worden aangevoerd en verkocht op de vier grote markten die Las Palmas de Gran Canaria rijk is. Ook de bevolking en de bezoekers van de stad vinden hier alle mogelijke producten van het land en de zee rondom het eiland. De markten nemen in de stad een belangrijke plaats in.

Las Palmas de Gran Canaria