Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Firgas ontdekken

Firgas ontdekken

Het historisch centrum van Firgas is een wandeling waard om alle plekken met een culturele en religieuzebetekenis te verkennen. De kerk van San Roque is zeker een bezoek waard. De kerk is gebouwd op de ruïnes van de eerste kapel van San Juan Ortega, uit het jaar 1502 en stond naast een, inmiddels verdwenen, Dominicanenklooster.

Van de oude kapel zijn de hoofdpoort, de houten panelen in het middenschip met een kruisbeeld en prachtig beeldhouwwerk bewaard gebleven.

Op de Plaza de San Roque, het plein voor de kerk, staat ook het beeld van San Juan de Ortega, de eerste en door de bevolking bijzonder geliefde beschermheilige van de stad. Vanaf dit plein heb je ook een prachtig uitzicht over het noorden van Gran Canaria, en op heldere dagen zijn zelfs de eilanden Tenerife en Fuerteventura te zien.

Het gebouw waarin het cultureel centrum is gevestigd, het 'Casa de la Cultura', is waarschijnlijk het meest karakteristieke gebouw in Firgas. Het was vroeger een hotel en restaurant waar de bezoekers van de geneeskrachtige baden van Azuaje verbleven. Daarna deed het dienst als gemeentehuis en tegenwoordig vind je hier de bibliotheek, naast tentoonstellings- en theaterzalen.

Het gemeentehuis van Firgas is een statig gebouw in neo-canarische stijl dat stamt uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Het gebouw is deels opgetrokken uit de beroemde blauwe steen, die afkomstig is van de lagergelegen steengroeves. Opvallend zijn ook de prachtige houten balkons van inheems pijnboomhout.

In de buurt van de Plaza de San Roque staat een stenen fontein die is gebouwd ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van Firgas. Er zit letterlijk muziek in deze fontein die speelt met een aantal verschillende elementen van water en licht.

De vroegere Calle Real (Koningsweg) in het centrum is nu opgedeeld in de Paseo de Gran Canaria en de Paseo de Canarias. Dit is een voetgangersgebied en de vrij sterke helling is gebruikt voor de bouw van een 30 meter lange uit lokale steen opgetrokken, getrapte waterbron. Hierboven staat een beeld dat de traditionele rijkdom aan water weergeeft. Aan één zijde van de Paseo zijn de 21 wapens van alle gemeenten op Gran Canaria aangebracht, naast het wapen van het eiland zelf. De Paseo de Canarias heeft op de grond afbeeldingen van alle zeven Canarische Eilanden, met hun wapenschilden en karakteristieke landschappen.

De Molino del Conde, een maismeelmolen uit de zestiende eeuw, staat aan de weg van Firgas naar Valleseco. Het gebouw, dat ook een oude maismeelopslag met maisoven en het molenaarshuis omvat, staat aan het irrigatiekanaal van het waterbedrijf van Arucas en Firgas, de 'Heredad de Aguas'. Het langsstromende water wordt gebruikt om de zware molenstenen in beweging te zetten.

De molen heeft inmiddels na 40 jaar sluiting weer de deuren geopend. Je kunt hier zelf zien hoe de molenaar het maismeel maalt om er gofio van te maken. In de molen bevindt zich ook een winkel met kunstnijverheid.

Ook kun je in Firgas van de natuur genieten in het natuurpark Doramas, dat door diepe kloven wordt doorsneden en een uitbundige vegetatie heeft door de beekjes die overal opborrelen.

Ook in het dal van de Barranco de Azuaje is van de natuur te genieten. Hier vind je ook de ruïnes van een kuuroord, dat het water van een medicinale bron in het dal gebruikte.

Een deel van het dal is een beschermd natuurgebied, het Reserva Especial Natural de Azuaje, dat 61,1 hectare groot is. Hier lopen een groot aantal wandelwegen door het laurierbos en de fayal-brezalzone, een plantengemeenschap met struiken en bomen bovenaan het laurierbos.

Winkelen

Firgas heeft aan het begin van het dorp een klein winkelcentrum en de winkelstraat '18 de Julio' waar je allerlei inkopen kunt doen. 

Als je belangstelling hebt voor traditionele kunstnijverheid, kun je in Firgas een gevarieerd aanbod aan producten van hout aantreffen. Zo vind je hier typische muziekinstrumenten, zoals de timple (een Canarische gitaar), miniaturen van Canarische balkons en meubels.

In Firgas worden traditionele sporten, zoals het populaire Juego del Palo, een vechtsport met stokken, veel beoefend. De kunstnijverheid van het dorp is ook op traditie gericht en hier vind je dan ook landbouwwerktuigen zoals jukken en ploegen. Andere vormen van kunstnijverheid in Firgas zijn espadrilles, kantwerk en borduurwerk en Canarische klederdracht.

De meeste ambachtslieden hebben eigen ateliers in het dorp die je kunt bezoeken om te zien hoe hun producten worden gemaakt - en om ze te kopen.

Eten en drinken

De groententeelt en dan vooral de waterkersteelt in Firgas heeft de gastronomie van de Canarische Eilanden een van haar beroemdste gerechten opgeleverd, die in bijna alle restaurants wordt geserveerd: de waterkerssoep.

In de restaurants is ook van een breed scala andere bekende Canarische gerechten te genieten, zoals de carajacas (gebakken lever), of zoute aardappeltjes in de schil met een saus, papas arrugadas con mojo.

In Firgas staan een aantal in heel Gran Canaria bekende restaurants. Deze serveren gerechten als gegrilld vlees, kip aan het spit en combinaties van chorizo (pittige knoflookworst) en morcilla (bloedworst) met kikkererwten. Deze stoofschotel wordt garbanzada genoemd.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.