Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Firgas

Upptäck Firgas

Firgas historiska kärna har flera kulturella såväl som religiösa sevärdheter, som man kan se då man promenerar genom byn. Det är värt att besöka San Roque kyrkan, som byggdes på samma plats som ruinerna från det första San Juan Ortega kapellet från 1502, som låg vägg i vägg med ett nu försvunnet Dominikaner kloster.

Dörrarna till huvudentrén, kassetttaket i mittskeppet, där krucifixet finns, samt flera av de religiösa skulpturerna kommer från det gamla kapellet.

San Roque torget, där kyrkan ligger, finns ett monument tillägnat samhällets första skyddshelgon, San Juan de Ortega. Från torget har man även en av de vackraste vyerna över norra Gran Canaria, och vid klart väder kan man se siluetterna av öarna Tenerife och Fuerteventura.

Kulturhuset ligger i kommunens förmodligen förnämsta byggnad. Ursprungligen var det en hotell- och restaurangrörelse för badgästerna som kom till kurbadet i Azuaje. Efter det användes byggnaden som Stadshus men numera inhyses här bibliotek, utställningssalar och samlingslokaler.

Stadshuset ligger i dag i en byggnad i nykanarisk stil från 40-talet. I dess byggnadsmaterial ingår bland annat den blå stenen, som kommer från de välkända stenbrotten som ligger i kommunen. De magnifika balkongerna är gjorda av kanarisk pinje.

I närheten av San Roque torget ligger Minnesfontänen, byggd i sten från de lokala stenbrotten, för att fira Firgas 500-års jubileum. Fontänen har flera vatten- och ljusspel med musikakompanjemang.

Den förr så kallade, calle Real del Centro (Kungsgatan), har byggts om till Paseo de Gran Canaria och Paseo de Canarias, vilka är gågator. Den naturliga lutningen har utnyttjats till att göra ett vattenfall på 30 meter, byggd helt i sten, vilket avslutas med ett vackert monument, en fontän som symboliserar traktens rika vattenförkomster. Gågatans ena långsida har dekorerats med 21 sköldar, som representerar alla kommunerna på ön, samt en som representerar ön i sin helhet. Dessutom finns samtliga sju öar avbildade i miniatyr med sina respektive vapensköldar och en representativ bild från var och en av öarna.

Firgas har en kvarn för att mala gofio (rostad majs) som är från 1500-talet, även känd som Grevens kvarn. Den ligger vid vägkanten på vägen som går mellan Firgas och Valleseco. I samma byggnad finns ett sädesmagasin, ett rosteri och en mjölnarbostad.

Kvarnen är byggd ovanpå vattenkanalen som tillhör vattenägarföreningen i Arucas och Firgas, för att utnyttja vattnets rörelse till att sätta kvarnstenarna i rörelse. Kvarnen, som varit stängd i mer än fyrtio år, har precis öppnats igen. Numera kan man se hur det går till att mala gofio, samt köpa om man vill. Dessutom finns det en hantverksbutik i kvarnen.

I Firgas kan man även besöka Naturparken Doramas som består av vackra dalgångar med rik och frodig grönska och små vattendrag som ger bevattning för odlingarna.

Dalgången Barranco de Azuaje är ett annat intressant naturområde, där man fortfarande kan se resterna av ett gammalt kurhotell där man utnyttjade de hälsosamma källvattnet som finns här.

I denna dalgång ligger naturskyddsområdet Reserva Especial Natural de Azuaje på en yta av 61,1 hektar, som skyddar kvarvarande habitat av lagerträdskog och atlantisk pors-trädljungsskog. Här finns ett flertal vandringsleder för att njuta av omgivningarna.

Shopping

Precis vid infarten till byn Firgas finns ett litet köpcentrum och 18 juli gatan är en affärsgata med ett varierat utbud av affärer.

Men om besökaren är intresserad av hantverk är handarbeten i trä det mest typiska för Firgas. Här kan man köpa typiska musikintrument, som timple (kanariskt stränginstrument), samt miniatyrer av kanariska balkonger och möbler.

Inhemska idrottsgrenar och lekar som till exempel "Stångleken" (Juego del Palo), är populära i Firgas.

Hantverkarna i kommunen tillverkar även jordbruksverktyg som till exempel ok för dragdjur, plogar, etc. Andra traditionella hantverk i Firgas är tillverkning av espadrillskor av espartogräs, broderier, hålsömsbroderier samt kanariska folkdräkter. De flesta hantverkarna i kommunen har egna verkstäder i byns centrum, som kan besökas för att se deras arbeten eller för att köpa något föremål.

Gastronomi

Krasse, som odlas i stor utsträckning i Firgas, är en av huvudingredienserna i en av de populäraste maträtterna i Firgas, och kan beställas på nästan alla restauranger: krassesoppa (potaje de berros).

På restaurangerna i trakten erbjuds även en mängd andra kanariska specialiteter, som till exempel carajacas, en tapasrätt tillagad av grislever, samt kokt småpotatis med dippsås (papas arrugadas con mojo), etc.

I Firgas finns många restauranger som är kända över hela Gran Canaria, där man äter grillat kött, grillad kyckling samt korv och blodkorv från ön tillsammans med kikärtsgryta.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.