Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Gáldar ontdekken

Gáldar ontdekken

Gáldar is vanaf de hoofdstad van het eiland Las Palmas de Gran Canaria te bereiken via de 'Carretera del Norte', de snelweg die langs de noordkust van Gran Canaria loopt. Om in Gáldar te komen rijd je langs de dorpen Bañaderos, Quintanilla en San Andrés. Daarna komt de afslag naar Guía, Gáldar en Agaete. Omdat de weg meerdere rijstroken in elke richting heeft, kunnen de 27 kilometer die Gáldar van de hoofdstad is verwijderd in zo'n 20 minuten worden afgelegd.

Als je met het openbaar vervoer naar Gáldar wilt, ga je in Las Palmas de Gran Canaria naar het busstation en neem je buslijn 105.

Gáldar was ooit de hoofdstad van een van de oude koninkrijken op het eiland (Guanartematos). De oudste geschiedenis van de stad is te vinden in het centrum, in het archeologiepark Cueva Pintada, de beschilderde grot. Dit is een van de belangrijkste vindplaatsen van grotschilderingen aan de Atlantische Oceaan.

Aan de kust ligt de nederzettng en de begraafplaats van La Guancha, een enorme archeologische vindplaats, waarvan momenteel slechts 24.000 m2 is uitgegraven. Hier krijg je een beeld van hoe de oorspronkelijke bewoners van het eiland hun doden in grafheuvels (Túmulos) begroeven, naast resten van de nederzetting zelf en vind je onderkomens van de Guaire en de Harimaguadas.

Het centrum van de stad, dat sinds 1981 beschermd stadsgezicht is, heeft een aantal prachtige historische gebouwen. 

De kerk van Santiago de Gáldar is een van de mooiste kerken op de Canarische eilanden. Het gebouw is een combinatie van een barokke stijl met de eerste neoclassicistische architectuur op de eilanden. In de kerk zijn interessante kunstwerken bewaard gebleven van de oorspronkelijke en verdwenen kerk uit de zestiende eeuw, zoals het groene doopvont waar de overwonnen Canariërs na de Spaanse verovering van het eiland werden gedoopt. In de kerk en het aangrenzende museum zijn bijzondere schilderijen, beelden en edelsmeedkunst te bewonderen.

Bij het oorspronkelijke gemeentehuis dat is gebouwd op de fundamenten van een gebouw uit de achttiende eeuw, staat één van de oudste drakenbloedbomen van Gran Canaria, die al in 1718 werd genoemd.

Naast het gemeentehuis staat de uit 1912 daterende schouwburg, het Teatro Municipal, als vervanging van het oude gebouw dat in opdracht van koningin Isabel II was gebouwd.

De Plaza Grande is één van de mooiste wandelboulevards van de eilanden uit de negentiende eeuw. Deze 'alameda' is omzoomd door eeuwenoude Zuid-Amerikaanse laurierbomen en coniferen.

Het op korte afstand hiervan te vinden museum gewijd aan Antonio Padrón heeft meer dan 100 werken van deze belangrijke avant-gardistische kunstenaar van de twintigste eeuw.

Je kunt hier als bezoeker ook genieten van de prachtige vergezichten in de bergen van Gáldar en Amagro, waar het ontstaan van het landschap in deze historische regio goed te zien is. Meer in het binnenland is een excursie naar het pijnboombos Pinos de Gáldar eigenlijk niet te missen vanwege het fantastische uitzicht en het grote geologische en botanische belang van de omgeving.

Historisch interessant is ook het dal Barranco Hondo de Abajo waar één van de belangrijkste troglodiete grotnederzettingen van de eilanden is te vinden. Het kleine etnografische museum hier toont een beeld van de bewoners van de gebergten, die de oudste culturen op het eiland vertegenwoordigen.

De stranden

Aan de kust kun je op een aantal plaatsen goed zwemmen, zoals op de stranden Dos Roques, Punta de Gáldar, de Caleta de Arriba en de Caleta de Abajo, Juncal, El Agujero en nog een groot aantal meer kleine baaitjes en natuurlijke zwembaden.

Aan de noordwestelijke punt van het eiland ligt een rotsachtige kaap: de Punta de Sardina. Hierop staat een vuurtoren met dezelfde naam. In de luwte van de kaap liggen het strand en de haven Puerto de Sardina, op 5 kilometer afstand van het dorp Gáldar. De haven van Puerto de Sardina, een traditionele vissershaven, ligt goed beschut en is zelfs nog veiliger geworden na de aanleg van een nieuwe havenpier. Ook hebben jachten een plekje gevonden in de haven.

In 1895 was de haven van Sardina belangrijk als handelshaven. Daarna is de handel door andere havens overgenomen en werd Sardina vooral een vissershaven. Daarnaast heeft het prachtige zandstrand naast de haven geleid tot veel toeristische activiteiten. Het strand is 400 meter lang en ligt beter beschut tegen wind, stroom en golven dan de andere stranden in de gemeente. Aan het strand gebruiken veel restaurants en bar de vers gevangen vis voor een uitgebreid gastronomisch aanbod.

Winkelen

Gáldar is een van de drukste plaatsen in het noorden van Gran Canaria. De straten in het centrum hebben een groot aantal winkels waar voor iedereen wat te vinden is. In de overdekte markt vind je verse groenten en fruit, vlees, vis en andere heerlijkheden.

In Gáldar zijn ook allerlei ambachtelijke producten te koop. Je vindt hier een groot aanbod aan traditioneel aardewerk dat loza wordt genoemd en dat in met hout gestookte lemen ovens wordt gebakken. In Hoya de Pineda zijn veel werkplaatsen en winkels te vinden van ambachtslieden die op traditionele wijze aardewerk en serviesgoed produceren.

Een ander product dat typisch is voor Gáldar zijn de stoffen die in de weverijen in de hevels worden geweven. De typische messen van de Canarische Eilanden of naifes worden hier ook veel gemaakt. De heften worden versierd met geometrisch inlegwerk van metaal en hoorn. In Gáldar vind je ook prachtige kunstnijverheid van hout - een groot deel van de productie op het eiland vindt hier plaats.

Eten en drinken

Gáldar staat net als de andere plaatsen in het noorden van het eiland bekend om zijnkazen die in heerlijke gerechten worden gewerkt. De kazen worden gemaakt van schapenmelk met een plantaardig stremsel van kardoenbloemen dat zorgt voor het aparte aroma en de volle smaak. Ook worden hier allerlei andere heerlijke kazen gemaakt.

Ook de vleesgerechten hebben een grote plaats in de restaurants, vooral met rundvlees en geitenvlees.

Aan de kust van Sardina vormen gerechten met verse vis de hoofdschotel, die met allerlei heerlijke bijgerechten worden geserveerd.

Wenst u het historische centrum van Gáldar te lerén kennen?
Schrijf u dan in voor de begeleide excursies van Macaronesia Tours