Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Gáldar

Upptäck Gáldar

För att komma till Gáldar kommun från huvudstaden, Las Palmas de Gran Canaria, tar man motorvägen, Carretera del Norte vilken löper parallellt med den norra kusten. Innan man når Gáldar åker man igenom Bañaderos, Quintanilla och San Andrés och därpå kommer avtagsvägen där man kan åka antingen till Guía, Gáldar eller Agaete. Det tar knappt 20 minuter att köra från huvudstaden, ett avstånd på 27 kilometer, då vägen har flera körfiler i vardera riktning.

Om man föredrar att använda sig av lokaltrafiken kan man ta buss 105, som går från busstationen i Las Palmas de Gran Canaria.

Staden Gáldar var huvudstad i en av de gamla rikena på ön (Gunartematos), och i muséet Parque Arqueológico de la Cueva Pintada, som ligger i stadens centrum, kan man uppleva en del av dess förflutna med en av de främsta exemplen på grottmålningar i det Atlantiska området.

Vid kusten ligger den gamla boplatsen och gravplatsen La Guancha, en stor arkeologisk fyndplats med en yta, i nuläget, på 24 000 m2. Här kan man se hur urbefolkningen begravde sina döda, andra typer av byggnadskonst, det största bevarade gravröset samt bostadshusen för guaire och haraimaguadas.

I stadskärnan finns flera framstående byggnader bevarade, därför fick den utmärkelsen Conjunto Histórico (ung. Historisk stadskärna) 1981.

Santiagokyrkan (den helige Jakob) i Gáldar anses som en av de vackraste på Kanarieöarna. Denna kyrkobyggnad anses ha haft en funktion som en bro mellan barockstilen och nyklassicismen, då detta var den första byggnaden på Kanarieöarna i nyklassisk stil. Från den första kyrkan från 1500-talet har man bevarat flera värdefulla konstföremål, som t.ex dopfunten, Pila Verde, där de första urinvånarna döptes efter erövringen. Det finns ett museum i ett annex var man kan se målningar, skulpturer och silverföremål tillhörande kyrkan.

Det gamla Stadshuset, byggdes ovanpå en äldre byggnad från 1700-talet, och har påfallande vackra byggnadsdetaljer. På dess innergård växer ett av Gran Canarias äldsta drakblodsträd, dokumenterat redan 1718.

I närheten av Stadshuset ligger Kommunala Teatern, byggd 1912 för att ersätta den gamla teatern som hade grundats av drottning Isabel II.

Det vackra torget i stadskärnan, "Plaza Grande", är ett av de främsta exemplen på en allé från 1800-talet, bestående av hundraåriga träd, som barrträden Araucarias och lagerträden Laureles de Indias.

Antonio Padrón Muséet ligger inte många meter från torget, och här finns en samling med över 100 målningar från en av de främsta kanariska avantgardistiska konstnärerna under 1900-talet.

Bergen Gáldar och Amagro har den bästa utsikten över regionen och här kan man försöka göra sig en bild av hur landskapet har förändrats. Ett nästan obligatoriskt besök är de inre delarna av kommunen, barrskogen Pinos de Gáldar för dess storslagna utsikt och extraordinära geologiska och botaniska värde.

I Barranco Hondo de Abajo kan man besöka en av de bäst bevarade samlingarna av grotthus på Kanarieöarna, varav ett inhyser ett litet etnografiskt museum som visar hur man förr levde i bergen på Gran Canaria.

Stränderna

Längs kusten i den här kommunen finns det flera badstränder, varav de främsta är Dos Roques, Punta de Gáldar, Caleta de Arriba, Caleta de Abajo, rada del Juncal och El Agujero, men de finns många andra och även naturliga bassänger vid havet.

Vid den nordvästliga spetsen finns en utskjutande klippa, Punta de Sardina, med en fyr med samma namn. Vid foten av denna klippa ligger en strand och en hamn, Puerto de Sardina, 5 kilometer från Gáldars centrum. Puerto de Sardina är den mest vindskyddade hamnen, och man har nyligen byggt en ny pir, där även fritidsbåtar kan lägga till.

Den första lastkajen i Sardina blev förklarad av "allmänt intresse" den 20 mars 1895. Senare förlorade den sin kommersiella karaktär och blev enbart fiskehamn, vilket den forsatt att vara fram till våra dagar. Vid kajen finns en nästan 400 meter lång strand med gyllengul sand, lämplig för bad då den ligger i skydd för vinden och strömmar. Här finns ett antal restauranger där man kan avsmaka den färska fisken.

Shopping

Gáldar är en av norra Gran Canarias mest befolkade orter. Stadskärnan har förvandlats till ett öppet köpcentrum med allehanda affärer. I Saluhallen kan man finna färska produkter från jordbruket, boskapsskötseln och havet.

Man kan även köpa traditionellt hantverk i Gáldar. Det mest typiska är keramiktillverkning på det gamla viset, med lera som bränns i vedeldade ugnar. I Hoya de Pineda sker den mest traditionella och hantverksmässiga keramiktillverkningen, platsen är ett viktigt hantverkscentrum.

En annan typisk produkt från Gáldar är handvävda tyger från vävstolar, främst i de inre delarna av kommunen. Det finns även många i Gáldar som sysslar med tillverkning av kanariska knivar, eller naifes, som har knivskaft med metall- och horninläggningar som bildar geometriska mönster. Ett annat hantverk, som är stort här, är all slags träarbeten.

Gastronomi

I Gáldar, precis som i många andra kommuner på norra delen av ön, är osten den största delikatessen man kan erbjuda besökaren. Här tillverkas ostar av fårmjölk och blommor, vilket ger en speciell doft och smak tack vare att man blandar i kardonblommor (slags tistel) i kvasslen. Det finns även andra typer av ostar som är lika smakrika.

Den mest typiska maten här, och som serveras på många restauranger, baseras på get- och nötkött.

Vid kusten i Sardina erbjuds färsk fisk, som serveras tillsammns med många andra läckerheter.