Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

San Mateo ontdekken

San Mateo ontdekken

Bij een bezoek aan het oude centrum van San Mateo mag je de kerk van La Vega de San Mateo in de hoofdstraat niet missen; het gebouw heeft twee schepen (de linkerzijde dateert uit 1800 en de rechterzijde uit 1895) en het middengedeelte wordt bekroond door een klokkentoren, ontworpen door José Luján Pérez. De klok van de kerk werd vier jaar na de bouw toegevoegd en kwam per schip over uit Cuba, waar emigranten uit het dorp de klok hadden laten maken. De kerk is in een combinatie van stijlen gebouwd, waarbij het neoclassisisme de overhand heeft.

De wandelboulevard 'Alameda de Santa Ana' ligt naast de kerk en is in 1943 tot stand gekomen. Voor de bouw van de boulevard kocht de gemeente de het aanpalende perceel aan, waar een bakkerij was gevestigd. Op de plaats van de vroegere broodoven staat nu de muziekpodium. De wandelboulevard, de kerk het gemeentehuis vormen een architectonisch geheel in een sobere neo-canarische stijl.

De natuur van La Vega de San Mateo is ook een excursie waard. De rotspunt van Roque Bicacaral, in La Bodeguilla halverwege de weg naar Santa Brígida, is een natuurlijk uitzichtpunt waar je kunt genieten van vergezichten over de streek.

Een prachtige wandeling is ook de route door het dal van de Barranco de La Mina, die zich uitstrekt langs Las Lagunetas en La Yedra. Het hele jaar door stroomt er een riviertje door het dal, waar de vegetatie nog voor een groot deel door hoorspronkelijke laurierbos wordt gedomineerd. Ook staan hier nog de watermolens die vroeger werden gebruikt.

Het uitzichtpunt Mirador de Montaña Cabreja geeft een indrukwekkend uitzicht over het dal van de Barranco Guiniguada, de omliggende hellingen en zelfs de stad Las Palmas de Gran Canaria is te zien. Ook vanaf het natuurlijke uitzichtpunt van La Cruz en El Montañón heb je een mooi panoramisch uitzicht over de omgeving.

Hoya del Gamonal, Roque en Cruz del Saucillo maken onderdeel uit van het natuurreservaat van de bergtoppen ('de Las Cumbres'), dat de zeldzame inheemse bergflora beschermt.

Er zijn een aantal picknickplaatsen ('area recreativa') waar je heerlijk van een dag buiten kunt genieten: La Lechucilla ligt op luttele kilometers afstand van het centrum in een kastanjebos. Hier zijn specale barbecueplaatsen. Llanos de Ana López ligt op de hellingen bij de Cueva Grande in een pijnboombos en is omringd door de vegetatie die typisch in de bergen van Gran Canaria voorkomt.

Winkelen

In La Vega de San Mateo wordt elk weekend een markt gehouden waar de producten van de lokale landbouw worden verkocht. Dit geeft het belang aan van de landbouw in deze gemeente. Bewoners en bezoekers vinden op deze markt verse groeten, fruit, kazen en meer.

Op deze markt wordt ook kunstnijverheid verkocht van de lokale ambachtslieden. De kazen en wijnen die hier worden geproduceerd zijn van hoge kwaliteit en worden graag gekocht.

De kunstnijverheid in San Mateo levert gebruiksvoorwerpen als rieten manden en typisch Canarische messen. Ook wordt leer en hout bewerkt.

Eten en drinken

De landbouw en de veeteelt in San Mateo garanderen de aanvoer van verse producten. De plaatselijke restaurants serveren traditionele vleesgerechten met varkensvlees, gemarineerd vlees, spare rib of gegrilde knoflookworst. Soepen en stoofpotten met groente en gofio zijn ook populair. De verse kaas van San Mateo is ook zeker de moeite waard.

San Mateo staat bekend om zijn traditionele en fijne keuken met gebruik van streekproducten.

De nagerechten zijn gebaseerd op de typische Canarische zoetwaren als bienmesabe (gemalen amandelen), leche frita (caramelpudding) of frangollo (zoete citroenpudding met kaneel) die je in elk restaurant kunt proeven.

Uiteraard wordt de maaltijd vergezeld van de wijnen uit de streek.

Praktische informatie

Ontdek de hemel boven Gran Canaria vanaf het sterrenkundig centrum Roque Saucillo.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.