Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Moya

Moya

Moya ligt op een hoogte van 490 meter in een bergachtige omgeving temidden van steile bergruggen en diepe valleien die naar de kust aflopen.

Moya heeft een interessante culturele achtergrond. Bij een wandeling door het dorp Moya mag u de belangrijkste gebouwen niet missen, zoals de kerk van de Nuestra Señora de la Candelaria, het museumhuis van Tomás Morales, de zetel van het waterschap ('Heredad de Aguas') of de kerk van San Bartolomé de Fontanales. De kerk van Onze Lieve Vrouwe van Candelaria staat op de uitstekende rotswand boven het ravijn 'Barranco de Moya'. De huidige kerk met zijn opvallend grote rozet is in 1957 in gebruik genomen. Tegenover de kerk staat het geboortehuis van de dichter Tomás Morales, die hier in 1884 werd geboren. Het museumhuis beschikt over de documentatie en de bibliotheek van de dichter, naast een uitgebreide collectie foto's en ander beeldmateriaal over deze dichter die bij uitstek een vertegenwoordiger was van het Spaanse Modernisme. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 20:00 uur; zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur; op zon- en feestdagen van 10:00 tot 14:00 uur.

Het prachtige waterschapsgebouw van Moya, de zetel van de 'Heredad de Aguas', is opgetrokken uit basaltsteen. Een van de meest kenmerkende gebouwen van de gemeente staat in het dorp Fontanales - de kapel van San Bartolomé die stamt uit 1872. De huidige kerk heeft een beeld van Bartholomeus, dat wordt toegeschreven aan de bekende Canarische beeldhouwer Luján Pérez. Fontanales kent een groot aantal kaasmakerijen en voor de natuurliefhebbers zijn de verschillende natuurreservaten een uitgangspunt voor wandelingen en excursies.

In het natuurpark van Doramas staat een van de laatste stukken inheems laurierbos van het eiland, in Los Tiles de Moya. Plantenliefhebbers mogen de gevarieerde flora en fauna met veel inheemse soorten zeker niet missen. In het bezoekerscentrum 'Centro de Interpretación de Los Tiles de Moya' komt u meer over het wetenschappelijk belang van dit gebied te weten. Een pad van 1800 meter lengte voert langs de speciale planten die in dit gebied groeien.

Openingstijden: maandag tot vrijdag van 08:00 tot 13:00 uur.

Voor meer informatie over Moya kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het dorp zelf is te vinden.