Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Moya

Moya

Moya är beläget på 490 meters höjd över havet. Mellan flera raviner och en serie av bergåsar som sträcker sig ner mot kusten ligger denna plats i ett område med kuperad terräng och avklippt av djupa bergsklyftor.

Kyrkan Nuestra Señora de la Candelaria
Närbild av flicka och flicka bakifrån

Moya har ett mycket intressant kulturarv. Vid en promenad genom Moya kan man inte gå förbi de mest kända byggnaderna. Här utmärker sig kyrkan Nuestra Señora de la Candelaria, museet Tomás Morales, la Heredad de Aguas och kapellet Ermita de San Bartolomé de Fontanales. Kyrkan Nuestra Señora de la Candelaria hänger över bergväggen som stupar ner mot Moyaravinen. Kyrkan av idag invigdes 1957 och är speciellt känd för ett stort rosettfönster. Framför kyrkan ligger poeten Tomás Morales födelsehus. Han föddes här år 1884. I huset som i dag fungerar som ett museum finns en utställning om hans liv och gärning. Här hittar man poetens bibliotek liksom en rik och varierad samling målningar inte minst av företrädarna av den spanska modernismen. Öppet för allmänheten: måndag till fredag från 9.00 till 20.00; sön- och helgdagar från 10.00 till 14.00.

Los Tiles de Moya

Byggnaden Heredad de Aguas de Moya är en annan magnifik konstruktion byggd i basalt, en av de bergarter som bildats ur lavan. En av kommunens mest kända byggnader ligger i Fontanales, kapellet San Bartolomé byggt 1872. Den aktuella kyrkan innehåller en bild av  San Bartolomé, gjord av den välkände kanariske  helgonskulptören  Luján Pérez. I Fontanales finns ett stort antal ostfabriker och här hittar man också skyddade naturområden,  idealiska för fotvandringar och utflykter.

Inne i naturparken Doramas utmärker sig Los Tiles de Moya, ett av de sista fästena för laurisilva på ön. För alla som älskar botanik är det ett obligatorisk besök för den stora variationen av flora och fauna och den mängd av endemiska växter som är av stort vetenskapligt värde. I området finns ett särskilt rum med information, Los Tiles de Moya. Man har dessutom anlagt en stig på 1 800 meters längd där man kan njuta av områdets specifika flora. 

Öppet för allmänheten: måndag till fredag från 8.00 till 13.00. För ytterligare information om Moya finns det ett Informationskontor i byn.

Praktisk information för den Norra Rutten

Arucas    I    Firgas    I    Moya    I    Santa María de Guía    I    Gáldar    I    Agaete