Gran Canaria
Windsurf en Gran Canaria
De zee

Plekken om te surfen en windsurfen

Plekken om te surfen en windsurfen

Waar te surfen

De belangrijkste gebieden met golven op Gran Canaria, afhankelijk van de kwaliteit van de branding of de golven van de Atlantische Oceaan zijn de volgende:

Het noorden: dit is de belangrijkste surfzone. Die omvat de kustroute vanaf  el Confital (Las Palmas de Gran Canaria), met de golf van “Las Monjas”, tot aan Gáldar met zijn beroemde golf van “El Frontón”  waar jaarlijks het wereldkampioenschap body board wordt gehouden. De kust is bijzonder omdat het een rotsige kust is waar vaker hogere golven en een sterkere branding zijn te vinden. In optimale condities vind je hier golven tot 5 meter. 

Het oosten: ideaal om te surfen als de deining uit het oosten komt en de wind wegvalt. Bij deze weersomstandigheden vind je de beste plaatsen in de buurt van Pozo Izquierdo, zowel bij "Mosca Point" als rechts van "Muellito". 

Het zuiden en westen: hier is de punt die Playa del Inglés en Maspalomas scheidt de beste optie, naast het gebied van de vuurtoren van Maspalomas. Er zijn soms ook goede golven te vinden in Arguineguín.

Waar te windsurfen

Het eiland heeft een groot aantal plekken die zich voor windsurfen lenen. Echte zeilers kiezen voor Pozo Izquierdo en Vargas. Maar ook Ojos de Garza, Tarajalillo, Bahía Feliz, Playa del Águila, San Agustín, Playa del Inglés, Anfi del Mar of Puerto Rico. Er zijn plekken voor windsurfers op elk niveau.

Pozo Izquierdo, in de gemeente Santa Lucía, is de Spaanse windsurfspot die internationaal het meeste bekendheid geniet. Het is een strand met onovertroffen omstandigheden voor de beoefening van deze sport, want het lijkt wel of de wind hier nooit slaapt. In Pozo hebben ook grote namen in de windsurfsport zich gevestigd, zoals de overbekende Björn Dunkerbeck, die zich in de wateren rond Gran Canaria heeft ontwikkeld tot wereldkampioen.

In "El Arenal" (de naam van de bewoners voor dit strand) waait de wind van bakboord en is deze meestal zo krachtig dat zeilen van 2,8 en 4 meter nodig zijn om van een van de meest fantastische windsurfplekken op de wereld te kunnen genieten De golven zijn doorgaans niet lager dan een meter. Soms halen ze wel 3 meter. Pozo Izquierdo is de perfecte bestemming voor zeilers die redelijk kunnen planeren en gijpen, die willen beginnen met sprongen en andere acrobatische toeren.

Het kleine strand van Pozo lijkt er maar niet genoeg van te kunnen krijgen en traint steeds weer nieuwe kampioenen. En kampioenes. Zoals de zussen Daida en Iballa Ruano, die geboren zijn in Pozo; zij zijn een voorbeeld voor de nieuwe generatie die net begint met de uitdagingen die de sterke windvlagen aan de zuidoostelijke kust van het eiland opleveren.