Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

Las Palmas de Gran Canaria

Een bonte mengeling van culturen op de markt

De stad Las Palmas de Gran Canaria is de grootste stad in de Canarische eilandengroep en heeft zo'n 400.000 inwoners. De gezellige stad staat internationaal bekend als een internationale en kosmopoliete stad. De handelshaven is belangrijk. Hier vandaan vertrekken de landbouwproducten van het eiland naar de rest van Europa en andere producten komen hier aan om op het eiland te worden geconsumeerd.

Op culinair gebied is de stad een bonte mengeling van smaken, omdat de havenstad van oudsher al werd aangedaan door mensen uit allerlei landen. Er zijn maar weinig Spaanse steden die zo internationaal zijn, met restaurants die de wereldkeuken vertegenwoordigen. Door dit mozaïek van traditionele en uitheemse gerechten of fusion, kun je genieten van een gevarieerd aanbod aan restaurants en culinaire mogelijkheden, waarbij altijd lokale producten worden gebruikt.

Jose González, een van de beste chef-koks van Gran Canaria, beschikt over een lange culinaire ervaring. Ook zijn eigen leven als eilandbewoner speelt hierin een rol. Hij is van een generatie die nog weet hoe elke familie een geit op het platte dak had voor de melk en voor het geitenvlees dat met kerstmis werd gegeten. Uiteraard waren er ook kippen die voor de eieren zorgden. Dit vormde de basis voor zijn latere werk als kok. Maar dat gaf hem nog niet de voldoening die hij nodig had. "Pepe, je kunt niet iemand leren koken, maar wel de techniek aanleren," zei op een keer een Catalaans culinair journalist tegen hem.  In Las Palmas de Gran Canaria leerde hij de kneepjes van het vak, totdat hij de kookkunst voldoende in de vingers had om zijn eigen restaurant te beginnen met gerechten van het eiland: "De Canarische keuken is van wereldklasse," zegt hij.

In de stad vind je ook restaurants waar gerechten worden geserveerd met bijvoorbeeld oosterse invloeden. Chef-kok Octavio Ramírez integreert invloeden van de Japanse en Indiase keuken in zijn gerechten. Hij organiseert daarvoor graag proeverijen, waarbij lokale ingrediënten een oosters tintje krijgen. Typisch Canarisch is het palmsap, guarapo in het Spaans, dat Octavio aan Japans getinte gerechten toevoegt.

De verse ingrediënten die in de restaurants worden gebruikt, worden aangevoerd en verkocht op de vier grote markten die Las Palmas de Gran Canaria rijk is. Ook de bevolking en de bezoekers van de stad vinden hier alle mogelijke producten van het land en de zee rondom het eiland. De markten nemen in de stad een belangrijke plaats in.

De markt van Vegueta staat in het historische centrum van de stad en deze overdekte markt dateert al van 1863. Naast de populaire havenwijk La Isleta staat de havenmarkt, die in Jugendstil is opgetrokken, een sierlijke constructie van smeedijzer.  Deze is in 1891 gebouwd en in het gebouw vind je behalve de marktkramen ook een aantal restaurants. De andere twee markten, de centrale markt en de markt van Altavista, dateren uit het midden van de vorige eeuw.

De centrale markt fungeerde tussen 1958 en 1981 ook als groothandelsmarkt die verse producten aan andere handelaren en markten in de stad leverde. Tegenwoordig staat de markt in een wijk met veel grote supermarkten, maar mensen kopen er nog steeds graag vanwege de kwaliteit, de goede organisatie en de diverse promotionele activiteiten (zoals bezoeken van schoolkinderen of voedselinzameling voor voedselbanken). De mensen op de markt kennen hun klanten nog persoonlijk en in de overdekte markten is het altijd een vrolijk geroezemoes, waarbij je allerlei heerlijke geuren tegemoet komen. Ook is er plek voor een kopje echte koffie.

De markten in Las Palmas de Gran Canaria vormen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de bewoners van de stad. De 'marktcultuur' speelt op de hele eilandengroep een grote rol. Deze is zelfs bestudeerd door een antropoloog van de universiteit in Madrid, Juan Ignacio Robles. Kom het zelf beleven en ga eens een dagje naar de markt!

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.