Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Las Palmas de Gran Canaria

En dans av kulturer i saluhallen

Staden Las Palmas de Gran Canaria, den största metropolen på den kanariska arkipelagen med sina 400.000 invånare är känd på och utanför dessa öar för sin kosmopolitiska karaktär. Med en av de av fartyg mest trafikerade spanska hamnarna, utgår från dess pirar mot Europa jordbruksprodukterna för export från ön på samma sätt som det dit anländer föda av olika slag, varor som kompletterar öns gastronomiska diet.

Ett barn tittar på fiskarna i ett stånd i saluhallen

En gastronomi som har berikats under sekler av influenser från land och folk med vilka de varit i kontakt genom en intressant utväxling (få spanska städer kan skryta med så stor variation av restauranger med mat från hela världens länder). Denna mosaik av traditionell gastronomi och blandning av olika anrättningar eller när man lägger samman maträtter. Dessa kan vi njuta av i händerna på kockar med varierad utbildning och alltid med iögonfallande förslag med hög nivå och användande av lokala produkter.

Frangollo med grillad mjölk

José González, en av de bästa kockarna på Gran Canaria besitter en intressant gastronomisk erfarenhet utifrån sitt eget liv som öbo. Han är medlem av en generation som fortfarande känner till husen med takterrass där man födde upp en get för att ha mjölk och en killing till jul, höns för att ha ägg och till och med duvor för att kunna ge barnen en buljong av duvungar som ansågs så stärkande. Detta blev den solida grund för hans senare arbete som restaurangägare. Men allt detta var inte tillräckligt och han hade tråkigt. "Pepe, dig kan ingen lära att laga mat, men du måste lära dig teknik", sa vid ett tillfälle en katalansk matkritiker. Tekniken för att förbättra presentationen av rätterna lärde han sig i Las Palmas de Gran Canaria tills han nådde tillräcklig mognad för att kunna grunda sin egen lokal med mat från ön: "De kanariska rätterna är de mest delikata i världen", vidhåller han.

Flygfoto över Las Palmas de Gran Canaria

Andra generationers kockar från denna stad använder kunskap och kreativitet under influens av orginell och exotisk mat som kommer från diverse asiatiska länder. Kocken Octavio Ramírez till exempel försöker förena en modern touch från nutid med influenser från japanska eller hinduiska matkulturer i dagliga rätter och som något speciellt. Under gastronomiska dagar som han anordnar, gör han speciella kombinationer, till exempel en så unik och originell produkt på denna arkipelag som saft av sockerrör kombinerar han med delikata rätter från dessa länder.

För att fylla skafferiet till hela denna arsenal av restauranger, likväl även till alla hushåll för de som är bosatta här, räknar kommunen Las Palmas med fyra kommunala saluhallar. Dessa är centrum för alla erbjudanden av högsta kvalitet av varor både från jorden och från havet. Saluhallar som är en referens för sin historia eller sina aktuella anbud.

Grönsaker

Saluhallen i Vegueta mitt i stadens historiska centrum är en av de äldsta i Spanien. Det byggdes år 1863. Bredvid hamnstaden La Isleta byggdes den moderna saluhallen Mercado del Puerto med en konstruktion av smidat järn (även detta ett av de äldsta i Spanien: 1891). Där finns också en sektion av små butiker med mat med olika gastronomiska erbjudanden. Nyare saluhallar (resp. 50 och 60) är de andra två saluhallarna Central och den i Alta Vista.

Från dessa två moderna, Central (som mellan åren 1958 och 1981 också var grossist och levererade färska varor till resten av affärer och saluhallar i staden) tävlar idag med andra etablissemang som ägnar sig åt varor i en affärsvärld av stor ekonomisk kraft men som fortfarande är ett attraktivt alternativ för köparen tack vare sin kvalitet, fina organisation och presentation av samlade producenter. Dessutom finns det andra paralella anbud som gör den till objekt för lansering av diverse aktiviteter (inklusive besök av skolbarn eller solidariska kampanjer för att samla in basföda).

Exemplet med saluhallarna i Las Palmas de Gran Canaria, dess historia och aktuella vitalitet, säger Juan Ignacio Robles (professor vid det Sociala Antropologiska departamentetet vid Universitetet i Madrid) att "kulturen av en saluhall påverkar den nutida historien av den kanariska arkipelagen". Så lägger han till "saluhallen som institution social och kommersiell i Las Palmas de Gran Canaria fortsätter att vibrera med eget liv".

Om du vill göra turen Tour & Tapas Canarias kan du kontakta Tripgrancanaria

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.