Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

Teror

Het zoete hart van het eiland!

Het dorp dat in het geografische midden van het eiland ligt trekt bezoekers van het eiland en uit het buitenland, die de basiliek komen bekijken. De kerk is gewijd aan de beschermheilige van het eiland, de Virgen del Pino. Het dorp is bekend als bedevaartsoord en trekt van oudsher veel bezoekers in de weekends - maar niet alleen voor de basiliek in het historisch centrum van Teror. Rondom de kerk wordt elk weekend een markt gehouden die veel publiek trekt.

De markt heeft ongeveer 150 deelnemers, die alle mogelijke artikelen verkopen - van religieuze aandenkens tot speelgoed, dierenbenodigdheden en kleding. Maar de bezoekers uit binnen- en buitenland komen vooral voor het culinaire aanbod. Op de terrassen buiten en in de restaurants heerst elke week een gezellige drukte, zonder dat je over de hoofden van de mensen heen hoeft te lopen, het blijft kleinschalig.

Ook de winkels hebben hun koopzondagen, en dat al sinds 1932. Vanwege de markt kunnen ook de winkels op feestdagen hun producten aan de man of vrouw brengen. Maar dan hebben we het nog niet eens over het eten en drinken in Teror gehad! Dat is namelijk uitstekend.

De producten met achter de naam 'uit Teror' (in het Spaans 'de Teror') zijn zeer gevarieerd. Zo zijn er de traditionele knoflook- en bloedworsten (chorizo en morcilla) die door kleine ambachtelijke slagerijen worden geproduceerd. De populaire chorizo wordt veel verkocht in broodjes uit een houtoven. Op marktdag worden ze speciaal voor die dag gebakken en verser kan dus niet!

De markt heeft zoveel soorten brood te bieden dat je moet oppassen niet met een hele tas brood terug te komen die je de volgende week niet eens kunt opeten. Behalve het brood uit de houtoven is er ook brood met ei, aardappelmeel of maïsmeel. De bakkers op het eiland zijn creatief en je vindt hier vast brood dat je nog nooit eerder hebt geproefd!

Het eiland is een paradijs voor ware kaasliefhebbers en in Teror vind je een groot assortiment aan bijzondere kazen: oude en jonge kazen, met paprika of met gofio, geiten- en schapenkaas of een kaas met koeienmelk. Boeren van het hele eiland verkopen in Teror hun kaas. De uitstalling van de kazen ziet er al feestelijk uit. Als je de verschillende smaken aan de kraam proeft, wordt het helemaal genieten.

In Teror is al sinds 1888 een klein nonnenklooster gevestigd. In het Cisterciënzerklooster bakken en verkopen de nonnen al sinds die tijd hun heerlijke gebak (anijsbroodjes, gevulde halfronde gebakjes ('truchas'), amandeltaart, marsepein, cake en boterkoek). Je kunt het gebak aan de kloosterpoort kopen of op een van de marktkramen die het gebak van de nonnen als specialiteiten verkoopt.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de heerlijkheden die je in Teror kunt komen proeven. Kom dus eens kijken en vooral proeven in Teror. Zo is er heerlijke nougat ('turron') van het eiland dat vooral bij feestelijke gelegenheden wordt gegeten en in Teror is het elk weekend feest. In de restaurants kun je bovendien genieten van allerlei vleesspecialiteiten.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.