Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Teror

Öns hjärta är sött!

I öns geografiska centrum finner man byn som också är blickpunkten för besökare, såväl för den inhemska befolkningen som för turister. Besöksmålet är i första hand Pinjemadonnans kyrka, öns skyddshelgon. Eftersom den historiska delen av Teror blivit ett attraktivt mål om söndagarna har hela området ökat i betydelse också av andra skäl. Varje veckoslut kan man se mängder av människor som promenerar i den historiska miljön runt kyrkan men som också passar på att flanera under bar himmel i markanden som har slagit sig ner med sina stånd på de stenlagda gatorna runt omkring i området.

Ett par i Terors centrum
Folkdans bredvid kyrkan under pinjefesten

Sagda marknad erbjuder i sina omkring 500 stånd föremål som är religiösa minnen av madonnan, leksaker, lyckobringande föremål och kläder. Men den viktigaste anledningen till att öborna och turisterna är så intresserade av att åka hit är mängden av gastronomiska erbjudanden. Barerna och uteserveringarna medverkar i denna slags eviga fest som anordnas var sjunde dag i en miljö av "lugn stökighet", om man nu på det här sättet med tillräcklig tydlighet kan beskriva vad som händer här.

Dessutom håller alla affärer i området öppet, affärer som bl.a. säljer musikinstrument. Från 1932 har området tilldelats tillstånd som marknadsområde. Men än har vi inte gått in på den gastronomiska delen! Nu kommer den. 

Chorizo från Teror

Unika produkter med efternamnet "från Teror" finns det flera: mjuka chorizos och blodpudding är de mest uppskattade. De är framställda av små familjeföretag installerade i byn. Chorizokorvarna här spelar huvudrollen som tillbehör till bröd bakade i vedugn. Marknaden erbjuder en stor variation. Några av bröden bakas enbart för hand samma dag, och den röda pastan bres på till lycka för många.

Eftersom vi pratar om bröd, måste vi berätta att när man går förbi stånden som erbjuder alla dessa bröd behövs det en styrka för att kunna bestämma sig… och inte sluta med en påse full av bröd som man inte ens kan äta upp på en vecka! Det finns bröd bakat i vedugn i en massa former, men också de traditionella gjorda på ägg, potatis eller majs, förutom alla nyheter med olika typer av mjöl.

Krog med ost och vin
Hembakat bröd

På en ö som är ett paradis för alla som älskar goda ostar kan man få utmärkta representanter av denna så väl vunna ryktbarhet: vällagrade ostar eller färska. Inlindade i paprika eller med gofio av get eller får eller en blandning av komjölk, från herdar och boskapsägare över hela ön. Att se dem på diskarna är en härlig förnimmelse för ögat, endast övervunnet av nöjet att få smaka på dem.

Dessutom har Teror sedan 1888 hand om en liten och unik församling av religiösa personer som är integrerade i ett kloster med isolering. I sitt cisterienska kloster, vars konstruktion dateras till slutet av 1800-talet, bakar nunnorna en stor variation bakverk (anisbullar, klenäter, mandelbitar, marsipan sockerkakor och småkakor) som man kan köpa direkt i klostret (genom ett vändkors som döljer deras ansikten för omvärlden) eller i några av stånden på marknaden som har specialiserat sig på deras försäljning.

Kakor av sötpotatis
Arbetande konditorer

Detta är endast några exempel på vad man kan finna här. Men det finns mycket mer (glöm inte all kanarisk nougat (turron) som inte har någon likhet med den nougat man äter på julen men här äter vi dem året om, speciellt vid alla festligheter!) Alltså unna dig en tur till Teror och upptäck det. Restaurangerna i Teror erbjuder en stor variation av kötträtter som är en lokal specialitet. 

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.