Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Agaete ontdekken

Agaete ontdekken

In het historisch centrum staat de kerk van La Concepción, gebouwd op de plaats van de eerste kapel (1515), waar het centrale plein en de eerste straten van de gemeente omheen liggen. Nadat de oorspronkelijke kerk door brand was verwoest, werd in 1874 een nieuwe kerk ingewijd en een nieuw deel van Agaete gebouwd. Tegenover de kerk kwam het Plaza de la Constitución met daaromheen de belangrijke gebouwen van de gemeente.

Agaete heeft verschillende groene zones van betekenis die een bezoek waard zijn: de 'Huerto de las Flores' en het Tamadaba-natuurpark. De 'Huerto' is een botanische tuin in het centrum met een grote variëteit aan exotische groenten. Hier kwamen beroemde Canarische dichters samen, zoals Tomás Morales, Saulo Torón en Alonso Quesada. Het natuurpark van Tamadaba is een beschermd gebied en heeft de hoogste toppen van de gemeente (1180 meter) en het grootste pijnboombos van Gran Canaria.

Aan de kust ligt de haven van de gemeente, Puerto de Las Nieves, waar je heerlijk kunt rondwandelen. Hier staat de kapel die naam geeft aan de haven met een drieluik van Maria als 'Ntra. Sra. de las Nieves' (Onze Lieve Vrouw van de sneeuw). Het drieluik wordt toegeschreven aan de zestiende-eeuwse Vlaamse schilder Joos Van Cleve. Puerto de las Nieves is een ideale plek om een duik in het schone water van de Atlantische Oceaan te nemen en te genieten van het uitzicht op de gespleten rots die ook wel 'Dedo de Dios' (vinger van God) wordt genoemd en de majestueuze bergtop van Tenerife, de Teide.

De stranden

Agaete heeft een groot aantal stranden, hoewel deze meestal rotsachtig en niet gemakkelijk te bereiken zijn.

Het drukste strand is het Playa de Las Nieves. Dit strand ligt tussen de nieuwe jacht- en vissershaven en de oude haven. Het is een kiezelstrand aan een rustige zee met een strandboulevard. Hier vind je restaurants en kleine winkeltjes.

In de buurt van het dorp La Aldea, aan het einde van het dal Barranco de Guayedra, vind je het strand met dezelfde naam als het dal: Playa de Guayedra. Dit strand is niet gemakkelijk bereikbaar en heeft zwart strand en kiezels. De wind heeft hier vrij spel. Na het strand van Guayedra liggen aan de kust het Playa de Sotavento, het Playa de Faneroque en El Risco, die ook onbeschut liggen en niet al te gemakkelijk toegankelijk zijn.

Grenzend aan Gáldar ligt het strand Playa del Juncal, een beschutte baai met een kiezelstrand. In de baai liggen veel bootjes geankerd. Aan de kust richting Agaete iggen nog twee stranden: de Bahía del Turmán of la Caleta en Playa de las Salinas. Deze beide kiezelstranden liggen vrij open en de golfslag is matig.

Winkelen

De meeste winkels in Agaete zijn bij de jachthaven te vinden in Puerto de Las Nieves, waar het vooral in de weekenden druk is.

In de hoofdstraat zijn winkels met kunstnijverheid, kleding, kruideniers en restaurants. Hier is ook het winkelcentrum dat zich aan het plein bevindt.

In het centurm van het dorp zijn er twee winkelstraten, La Concepción en Juan de Armas. Hier zijn een groot aantal winkels, maar ook het casino, het cultureel centrum, het gemeentehuis, de bibliotheek en een postkantoor, apotheek.

Eten en drinken

Bij een bezoek aan Agaete moet je beslist de heerlijke combinaties van gegrilde vis of vis van de barbecue (parrillada de pescado) proeven: met schriftbaars (cabrilla), witte zeebrasem (vieja) zeebareel (salmonete) of inktvis. De paella de pescado y marisco (met vis- en schaaldieren) is ook de moeite waard. 

Reserveer daarvoor een tafel in één van de restaurants aan de strandboulevard en Puerto de Las Nieves, of één van de kleine restaurants in het dorp zelf - ook daar worden heerlijke visgerechten geserveerd. Ook de traditionele keuken van de Canarische Eilanden is goed vertegenwoordigd met gofio, papas arrugadas (zoute aardappeltjes), heerlijke sauzen en allerlei soorten gebakken vis.

In Agaete wordt ook kaas gemaakt, een zachte geitenkaas met een zachte smaak. De kaas wordt ambachtelijk geproduceerd in een aantal traditionele kaasmakerijen, zoals het bedrijf Arterra in El Risco, waar yoghurt en geitenkaas wordt gemaakt.

Macaronesia Tours biedt excursies aan in Agaete, inclusief degustatie van koffie en wijn.