Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Agaete

Upptäck Agaete

I den historiska stadskärnan ligger Iglesia de La Concepción (Jungfruns befruktelse), som ersatte det ursprungliga kapellet (1515), och här ligger också kommunens äldsta gator och torg. Då den nya församlingskyrkan byggs 1874, efter en brand, antogs en ny stadsplanering. Mittemot kyrkan anlades torget, Plaza de la Constitución med de allra förnämsta byggnaderna i staden runt om.

Agaete har även grönområden som är värda att besökas: parken Huerto de las Flores och naturskyddsområdet Parque Natural de Tamadaba. Parken är en botanisk trädgård belägen i stadskärnan med många olika exotiska växtarter. Den här parken var en plats där en grupp kanariska poeter brukade samlas: Tomás Morales, Saulo Torón och Alonso Quesada. Naturskyddsområdet Parque Natural de Tamadaba omfattar Gran Canarias största bestånd av barrskog och här finns Agaete kommuns högsta punkt (1180 m).

Ett trevligt besök i kommunen är kustsamhället Puerto de Las Nieves. Här kan man besöka Vår Fru Las Nieves kapellet och dess triptyk med samma namn, av den flamländske konstnären Joos Van Cleve från 1500-talet. Puerto de Las Nieves är en idealisk plats för promenader, för ett bad i Atlantens vågor och begrunda stenformationen Dedo de Dios ute i havet eller helt enkelt njuta av den vackra solnedgången mot Teide på andra sidan havet.

Agaete är en av de kommuner på Gran Canaria med störst variation av stränder, de flesta är dock klippiga och svårtillgängliga.

Den mest välbesökta stranden är Playa de Las Nieves. Den ligger mellan den nya fritidsbåts-och fiskehamnen och den gamla kajen. Det är strand som främst består av stenar, vattnet är lungt och här finns en strandpromenad med restauranger och små affärer.

Vid kommungränsen mot La Aldea, vilket är mynningen av dalgången Barranco de Guayedra, ligger en strand med samma namn Playa de Guayedra. Det är en svåråtkomlig strand, med svart sand och stenar och oftast blåser det mycket. Andra stränder i närheten och med samma beskrivning är Playa de Sotavento, Playa de Faneroque och El Risco.

Vid den andra kommungränsen, norrut mot Gáldar, ligger stranden, Playa del Juncal, en bukt med lungt vatten och en strand av stenar och en förankringsplats ute i havet. Det finns två stränder till längs kusten mot Agaete, Bahía del Turmán eller La Caleta och Playa de las Salinas, båda av sten och med medelmåttiga vågor.

Shopping

Agaetes främsta handelscentrum ligger i Puerto de Las Nieves, eftersom det är hit de flesta besökarna och turisterna kommer, speciellt under helgerna

Längs huvudgatan ligger butikerna tätt med hantverk, matvaror, kläder och ett stort antal restauranger. Det finns även ett litet köpcentrum under torget med ett flertal affärer.

I stadskärnan finns det främst två affärsgator: La Concepción och Juan de Armas. Här ligger, förutom ett flertal affärer, stadens kasino, kulturcentrum, stadshuset, biblioteket, posten, apotek, samt en del sevärdheter.

Gastronomi

Om man är i Agaete måste man smaka en grilltallrik med den bästa fisken från området: havsaborre (cabrilla), vieja, mullus (salmonete) och bläckfisk (pulpo). Paella av fisk och skaldjur är också en specialitet från området.

Det finns ett flertal restauranger längs med strandpromenaden i Puerto de Las Nieves eller inne i byn som serverar dessa specialiteter. Andra typiska kanariska rätter är gofio escaldado (gofiorätt), små kokta potatisar (papas arrugadas), vinegrättsåser och all slags grillad fisk.

 

I Agaete görs en getost med en karaktärisktisk, men mild smak. Det finns flera ostfabriker i Agaete som arbetar med traditionella hantverksmässiga metoder, varav den främsta är ost- och yoghurttillverkaren "Arterra", som ligger i El Risco.

Praktisk Information

Vill du utforska den norra kusten av ön?
Tripgrancanaria erbjuder en Rutt längs dofterna i norr.

Upptäck öns fyra olika delar och avsluta din rundtur på Gran Canaria med ett besök på en kaffeplantage med Lowcosttours.com