Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Arucas ontdekken

Arucas ontdekken

De stad Arucas heeft een interessante architectuur. Je mag het als historisch stadsgezicht beschermde centrum zeker niet missen.

De parochiekerk San Juan Bautista uit 1909 is in architectonisch opzicht het belangrijkste gebouw in de gemeente en heeft ook een grote maatschappelijke waarde. De gebruikte steen, die door plaatselijke meesterambachtslieden is bewerkt, is uit Arucas zelf afkomstig. De kerk heeft rijk bewerkte zuilen, fraaie raampartijen, werken van de Canarische schilder Cristóbal Hernández de Quintana en een bijzonder beeld van een liggende Christus, gemaakt door de uit Arucas afkomstige beeldhouwer Manuel Ramos.

De kerk staat aan de Plaza de San Juan, waar dichtbij ook het nooit afgebouwde Teatro Nuevo (1906) is te vinden, in neoclassicistische stijl.

Aan de Plaza de la Constitución staan het gemeentehuis en het gebouw van de overdekte markt. Beide gebouwen zijn van grote architectonische waarde, net als het cultureel centrum, de 'Casa de la Cultura', een traditioneel Canarisch herenhuis uit de zeventiende eeuw, met een door balkons omringde binnenplaats en een prachtige drakenbloedboom.

Het Casa de Gourié is een voornaam huis uit het begin van de negentiende eeuw en is het vroegere onderkomen van de Heren van Arucas. Tegenwoordig is dit het door prachtig aangelegde tuinen omgeven gemeentemuseum van Arucas.

Verder staat hier de beroemde rumfabriek Arehucas, die in 1884 is opgericht. Dit is één van de meest bezochte plaatsen in Arucas. De enorme bodega van de rumfabriek is bezocht door vele beroemdheden die op de eiken vaten hun handtekening hebben gezet.

Het huis en de tuin van de markiezin van Arucas ('Casa y Jardín de la Marquesa') vormen een bijzonder architectonisch en natuurlijk geheel, dat een bezoek waard is. Het huis dateert uit 1880 de grote bloementuinen zijn in de romantische stijl van die tijd behouden gebleven.

Als je de omgeving wilt verkennen, heb je vanaf de verschillende uitzichtpunten in de bergen van Arucas een prachtig uitzicht over het noorden van het eiland.

Als laatste mogen de bezoekers van Arucas de oude steengroeve 'Piedras la Cantera' beslist niet missen. Deze ligt niet ver buiten het historisch centrum en je kunt hier ambachtelijk gemaakte souvenirs kopen, die van de bekende blauwe steen van Arucas zijn gemaakt.

De stranden

Arucas heeft een gevarieerde kustlijn, met zandstranden en meer rotsachtige delen.

De voornaamste stranden in de gemeente zijn: Bañaderos-El Puertillo en het strand van San Andrés. Beide stranden zijn rotsachtig met zand en bieden goede zwemmogelijkheden. De stranden zijn bewaakt en hebben douches. De golven zijn meestal flink hoog, wat karakteristiek is voor dit deel van het eiland en dit zijn de drukste stranden in het noorden waar de plaatselijke bevolking graag komt.

Aan de kust liggen nog meer kleine baaitjes en stranden die weinig worden bezocht doordat de zee er te ruw is of ze moeilijk te bereiken zijn.

Winkelen

Het centrum van Arucas is groot en de straten met de meeste winkels vind je dan ook hier: in de straten met de naam León y Castillo en Francisco Gourié.

Als je op zoek bent naar typisch lokale producten van Arucas, kun je ook naar de wekelijks op zaterdagochtend gehouden markt in de León y Castillo-straat. Op de markt worden vooral groenten, fruit en kaas verkocht.

Arucas heeft ook een rijke ambachtelijke traditie, vooral op het gebied van steenhouwen. Andere ambachten zijn houtsnijwerk, de bouw van muziekinstrumenten, het maken van typisch Canarische messen, het maken van rieten manden, kantwerk en borduurwerk.

In het centrum van Arucas en de omliggende wijken liggen de werkplaatsen en winkels waar je deze kunstnijverheid direct van de makers kunt kopen.

Eten en drinken

De meeste restaurants van Arucas zijn aan de kust te vinden. In de plaatsen El Puertillo, Quintanilla en San Andrés draait het om verse vis en schaaldieren. Je kunt hier genieten van mosselen, gefrituurde zeebareel (salmonete) en schriftbaars (cabrilla), gebakken zaagbaars (mero) of koningsbaars (abae) uit de oven.

In het binnenland staan groenten en vlees centraal met heerlijke stoofpotten met bonen, pompoen, zoete aardappel en ananas.

Één van de populairste producten van Arucas is natuurlijk de rum, van een traditionele carta de oro tot een jarenlang gerijpte rum (ron añejo).

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.