Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Santa Lucía ontdekken

Santa Lucía ontdekken

Het historische plaatsje Santa Lucía is een bezoek meer dan waard vanwege het beroemde Fortaleza de Ansite, een verdedigingswerk gevormd door vulkanische activiteit met woongrotten en grafkelders die door oerbewoners zijn uitgehakt en waarin archeologisch materiaal is gevonden. In hetzelfde fort kun je ook graven in natuurlijke grotten bezichtigen; dit soort graven komt meestal alleen voor op permanent bewoonde plaatsen.

Grafheuvels komen hier minder vaak voor, en dan alleen nog in de streek rond Pozo Izquierdo, bij het gelijknamige strand.

In de tweede helft van de zestiende eeuw werd in Santa Lucía de eerste kapel gebouwd ter ere van de heilige Lucía. In 1761 was de kapel zo ernstig in verval geraakt dat de inwoners van het buurtschapje besloten het gebouw te slopen en bijna op dezelfde plaats een nieuwe kapel neer te zetten. Deze tweede kapel werd ingezegend in 1761, maar raakte eveneens spoedig in verval en werd uiteindelijk in 1788 afgebroken. Het beeld van Santa Lucía werd overgebracht naar het hoofdaltaar van een nieuwe kapel, die echter hetzelfde lot als de eerste twee onderging. Pas in 1905 werd de Santa Lucía-parochiekerk gebouwd aan hetzelfde plein in het dorp, op een helling, als vervanger van die derde kapel. Deze kerk is nu een populaire bestemming voor excursies in Santa Lucía.

Ook het Vestingmuseum (Museo de la Fortaleza) in het centrum van Santa Lucía is een bezoek waard vanwege zijn enorme cultuurhistorische belang. De collectie van dit museum-kasteel bestaat in hoofdzaak uit archeologisch materiaal dat op verschillende locaties in de omgeving is gevonden. Verder besteedt het museum aandacht aan etnografische, botanische en zoölogische aspecten van de regio. Rondom het museum ligt een prachtig aangelegde tuin, waar veel inheemse planten en fruitbomen uit allerlei streken zijn verzameld.

Wie liever de natuurlijke omgeving van Santa Lucía verkent, moet beslist een bezoek brengen aan de Caldera van Tirajana, iets ten zuidoosten van het middelpunt van Gran Canaria. De dorpen Santa Lucía en San Bartolomé de Tirajana liggen in feite ín deze wijde caldera. Santa Lucía en omgeving worden geprezen om hun bijzondere landschappelijke kwaliteiten: een bijzondere combinatie van het scherpe bergkammen, boeiende architectuur, een rijke plantenwereld en oude landbouwgronden.

De Barranco de Tirajana begint in de caldera van Tirajana, doorsnijdt de vlakte van Juan Grande en mondt uit in de zee. Op de 76 vierkante kilometer die deze bergkloof meet, is van alles te bewonderen op het gebied van archeologie, botanica en geologie. Ook is er een stuwmeer aangelegd: de Presa de la Sorrueda. Hier liggen de mooiste en meest uitgestrekte palmbossen van het eiland. Vooral het palmbos van Sorrueda, dicht bij het stuwmeer gelegen, is de moeite van een bezoekje waard.

De stranden

De gemeente Santa Lucía grenst aan zee. Het strand van de gemeente wordt gerekend tot de beste om aan windsurfen te doen. Het betreft het strand van Pozo Izquierdo, dat meer dan andere stranden wordt 'gegeseld' door de wind. 

Vandaar ook dat het is uitgekozen als een van de belangrijkste locaties voor het wereldkampioenschap windsurfen. Direct bij het strand bevindt zich het internationaal windsurfcentrum met alle denkbare voorzieningen voor het beoefenen van deze sport, zwembaden en gespecialiseerde winkels met windsurfmateriaal.

Ook vind je hier het Instituto Tecnológico de Canarias, het instituut dat onderzoek doet naar hernieuwbare energie, en La Desaladora, die dagelijks meer dan 200 m3 zeewater ontzilt om drinkwater te kunnen leveren aan de dorpen en steden.

Winkelen

Santa Lucía kent veel bedrijvigheid, onder meer doordat de bevolking in de laatste decennia sterk in aantal is toegenomen. Vecindario, een van de kernen van de gemeente, langs de drukke Avenida de Canarias, is een van de belangrijkste winkelgebieden van het eiland. Hier vind je grote winkelcentra (Atlántico, La Ciel, Avenida de Canarias) die makkelijk te bereiken zijn via de snelweg die vanaf de hoofdstad naar het zuiden loopt. Modewinkels, uitgaansgelegenheden (restaurants, bioscopen, terrassen), megasupermarkten enzovoort liggen allemaal dicht bij elkaar in Vecindario.

Wie liever authentieke streekproducten en ambachtelijk gemaakte spullen heeft, moet beslist naar de straatmarkt die elke woensdag in Vecindario en elke zondag in het centrum van Santa Lucía wordt gehouden.

In Vecindario, in het Era-park, kun je ook een bezoek brengen aan het Centro de Artesanía (ambachtscentrum) waar pottenbakkers en mandenvlechters regelmatig demonstraties geven en hun werk aan het publiek tonen.

De traditionele pottenbakkers van Santa Lucía vormen hun kannen en kruiken uitsluitend met hun handen, zoals ook de inheemse eilandbewoners dat deden. De grondstoffen zijn nog altijd klei, zand uit de bergkloof, oker voor de kleur en brandhout om de ovens te stoken. Voor het vlechten van manden worden vezels gebruikt van planten, zoals verschillende soorten riet, palm en biezen.

Het ambachtscentrum heeft een verkooppunt en een expositieruimte die alle dagen van de week geopend zijn.

Eten en drinken

Van de gevarieerde, authentieke Canarische keuken kan worden geproefd in de diverse etablissementen die samen het culinaire aanbod van de gemeente vormen, zowel in het centrum van Santa Lucía als in het centrum van Vecindario.

Papas arrugadas, Canarische maaltijdsoep, sancocho, gemarineerd konijn en olijven uit de eigen streek zijn slechts enkele voorbeelden van de vele typisch Canarische gerechten die je in restaurants van het binnenland kunt eten.

In de keuken van Santa Lucía is een belangrijke plaats ingeruimd voor olijven uit de streek, voor Mejunje de Ventura (een drank met rum, honing en kruiden) en voor wijn uit Ansite.

In de kustplaats Pozo Izquierdo kun je overal verse vis eten die in de omgeving is gevangen.

Santa Lucía staat verder bekend om de uitstekende witte en rode wijnen die in de plaatselijke bodega's wordt gemaakt.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.