Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Santa Lucía

Upptäck Santa Lucía

I Santa Lucía kan man mycket väl göra ett historiskt besök, i första hand det välkända Fortaleza de Ansite, vilken är en vulkanisk formation med ett flertal grotthus och gravar i grottor från den förspanska tiden, där man gjort en stor mängd arkeologiska fynd. Det finns även gravar i naturliga grottor, vilket normalt har associerats med byar med stenhus.

Det är ovanligt med gravrösen i kommunen, de har egentligen bara återfunnits i området kring Pozo Izquierdo, vid stranden med samma namn.

I Santa Lucía byggdes det första kapellet till Santa Lucías ära, under andra hälften av 1500-talet. 1761 revs kapellet på grund av att det var i så dåligt skick, och ett nytt kapell byggdes. Även det i Lugarejo, men på en annan tomt. Det nya kapellet blev färdigt samma år, men höll inte så länge, och revs även det så småningom. 1788 flyttades helgonbilden av Santa Lucía till huvudaltaret i ytterligare ett nytt kapell, som revs även det. Det tredje kapellet ersattes först 1905 av den nuvarande Santa Lucía kyrkan. Den ligger på en höjd mitt i byn och är ett av de rekommenderade besöken i byn.

Muséet Castillo de la Fortaleza som ligger i centrala Santa Lucía, är ett museum som visar kommunens historia och kultur, och är även att rekommendera. Det är främst ett arkeologiskt museum, då det finns gott om föremål från arkeologiska fyndplatser i området. Det finns även etnografiska föremål, samt botanik och zoologi. Utanför museet ligger en trädgård med inhemsk flora samt fruktträd som härstammar från olika delar av världen.

Om man är intresserad av att göra utflykter i kommunens naturomgivningar bör man besöka Caldera de Tirajana, som ligger i de centrala delarna av ön, i riktning mot sydöst. Det är en vidsträckt vulkankrater där byarna Santa Lucía och San Bartolomé de Tirajana ligger. Det är ett mycket naturskönt område, med sin kombination av landskapets skarpa relief, dess traditionella arkitektur, rika växtliv samt  jordbrukslandskap.

Tirajana dalgången har sin början i Tirajana kratern och mynnar ut i havet vid slättlandet i Juan Grande. Denna dalgång har en total yta på 76 kvadratkilometer, och den är intressant ur såväl arkeologisk som botansik och geologisk synpunkt. I dess sänka har man byggt en dammanläggning, som heter Presa de Sorrueda. I denna miljö finns några av de vackraste och största palmdungarna på ön, i synnerhet Sorrueda palmdungen som ligger i närheten av dammen.

Beaches

Santa Lucía kommun gränsar mot havet. Vid kusten ligger en av de bästa stränderna för windsurfing. Den heter Playa de Pozo Izquierdo och här blåser det nästan alltid.

Vid denna strand brukar världsmästerskap i windsurfing hållas. Ett internationellt windsurfingcenter ligger här, Centro Internacional de Windsurfing, som har alla nödvändiga installationer för att utöva denna vattensport, en bassäng samt sportaffärer specialiserade på denna sport.

I närheten ligger Instituto Tecnológico de Canarias, ett tekniskt institut där man studerar förnybara energikällor, samt en avsaltningsanläggning som förser samhällen och städer, som har en vattenkonsumtion av mer än 200 m3 per dag, med dricksvatten som utvinns ur havsvatten.

Shopping

Santa Lucía är en kommun med stor kommersiell aktivitet, tack vare dess stora befolkningstillväxt. Vecindario, som genomkorsas av den långa avenyn Avenida de Canarias, är en av de främsta shoppingområdena på ön. Här finns stora shoppingcentran (Atlántico, La Ciel och Avenida de Canarias), lättillgängliga från motorvägen mot syd. Här finns klädbutiker, nöjeslokaler (restauranger, bio, serveringar..), storköp, etc.

Men om besökaren istället är ute efter typiska lokala produkter och hantverk från kommunen är det bäst att besöka marknaderna som hålls varje onsdag i Vecindario och varje söndag i byn Santa Lucía.

I kommunen finns även ett Hantverkscentrum, som ligger i Parque de la Era i Vecindario. I detta centrum kan man få se tillverkningsprocessen av keramik- och  korgföremål.

Den traditionella keramiktillverkningen i Santa Lucía bygger på samma teknik som urinvånarna använde, alltså enbart med hjälp av händerna. Material som behövs för tillverkningen är lera, sand från dalgångarna, rödockra och ved för att göra en eld. För korgtillverkningen används växtfibrer: rotting, palmträdsmaterial, palmblad, vassblad eller kaveldun, bland annat.

Hantverkscentrum har en butik och en utställningslokal, som har öppet varje dag.

Gastronomi

Den varierade och typiska kanariska gastronomin finner man på de många olika restaurangerna i kommunen, såväl i byn Santa Lucía som i samhället Vecindario.

Balnd de typiska maträtterna finner man papas arrugadas (kokt småpotatis), kanariska grytor, sancocho (rätt av salt fisk, potatis, sötpotatis), marinerat kaninkött och oliver från trakten.

Santa Lucías främsta specialiteter är oliver, en dryck som heter el Mejunje de Ventura och vin från Ansite.

Vid havet, i Pozo Izquierdo, äter man helst färsk fisk som fångats i närheten.

Santa Lucías främsta gastronomiska produkt är dock dess vin, såväl vitt som rött som tillverkas på vingårdarna i kommunen.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.