Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Feesten en festivals

Feesten en festivals

Één van de belangrijkste feesten in het dorp is het feest ter ere van de beschermheilige, de aartsengel Michaël, op 29 september. Hierbij wordt zijn moed en de strijd tussen het goed en het kwaad in beeld gebracht. Tijdens deze festiviteiten wordt er ook gedurende drie dagen straattheater georganiseerd, is er een processie en een veemarkt en vindt het traditionele spektakel met vuurwerk Suelta del Perro Maldito plaats.

Een traditioneel feest is ook de viering van San Juan Bautista (Johannes de Doper), waarbij in Tenteniguada de traditionele vreugdevuren worden ontstoken in de nacht voor 24 juni.

Op 16 augustus vult het dal van San Roque zich met vlaggen en lichtslingers ter ere van zijn beschermheilige.

De amandelbomen spelen een hoofdrol in Valsequillo, met meer dan 2000 bomen verspreid over de gemeente. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Valsequillo tijdens de bloei van de amandelbomen in de eerste twee weken van februari een feest wordt gevierd dat daaraan is gewijd, het Fiesta del Almendrero en Flor, het feest van de bloeiende amandelboom. 

Uiteraard is het zonder muziek geen feest en alle festiviteiten worden dan ook omlijst door lokale muziekgroepen, zoals El Rancho de Ánimas, el Colectivo Almogaren, de folkloregroep Los Lomitos, de muziekschool, la Parranda del 'Medio jigo p’al kilo' en de Parranda Valsequillera.

Geschiedenis

Valsequillo was één van de hoogst gelegen delen van het oude 'Faycanato de Telde', en nam een belangrijke plaats in de religieuze tradities in. Dit blijkt uit de vondst van een heilige plaats ('Almogaren') hoog op de heilige berg van El Helechal. Belangrijk zijn ook de grotcomplexen die in de hellingen van de Barranco de San Miguel, in Tecén en Los Llanetes zijn gevonden.

Bekend is dat de Spanjaarden via het diepe dal van de Barranco de Tecén het eiland binnenvielen. Toen de veroveraars de Barranco de San Miguel bereikten ontstond ter hoogte van El Colmenar een bloedige strijd met de verdedigers van de Almogaren met de Canarische leiders Tecén en Niguada.

Daarom is die plaats daarna aangeduid als 'begraafplaats' of in het Spaans 'Sepultura de El Colmena' en werd in El Helechal een kruisbeeld geplaatst.

Later, in 1530, werd in de buurt van de Barranco de San Miguel een kazerne voor de cavalerie gebouwd, het 'Cuartel de El Colmenar'.

In 1670 verrees hier een kerk, die door de bisschop Verdugo in 1800 werd toegevoegd aan de parochie van San Miguel.

Twee jaar later kreeg Valsequillo door een Koninklijk Besluit een eigen burgemeester en werd het een autonome gemeente, gescheiden van Telde.

Een belangrijke dag voor de geschiedenis van Valsequillo was 12 maart 1802. Het hooggerechtshof bepaalde toen dat het buurtschap Valsequillo vierentwintig vertegenwoordigers mocht kiezen om een eigen burgemeester te benoemen. Zo werd de gemeente Valsequillo op Gran Canaria in het leven geroepen, die nu onafhankelijk van Telde functioneerde.

Geografie

De gemeente heeft een oppervlakte van 39,15 vierkante kilometer en ligt op de hellingen van de Cuenca de Telde. Het hoogste gedeelte ligt op 1800 meter boven de zeespiegel.

Valsequillo grenst in het noorden aan la Vega de San Mateo en Santa Brígida; in het zuiden aan Telde, Ingenio en Agüimes, aan het begin van de Barranco de Guayadeque; in het oosten aan Telde; en in het westen aan Vega de San Mateo en San Bartolomé de Tirajana.

Een indrukwekkende geërodeerde vulkaankrater, de Caldera de Tenteniguada, biedt hier bescherming tegen de bergen van het centrale massief op Gran Canaria. In deze krater wordt het regenwater opgevangen en door het unieke klimaat heeft deze krater een hoge botanische waarde. Hier komen soorten voor die typisch zijn voor Monteverde, een aantal zijn zelfs uniek in de wereld.

Tussen alle steile berghellingen in dit spectaculaire landschap vallen de rotspunten van el Saucillo en Roque Grande op. In de bergen domineren de oude vulkaankraters Los Marteles en La Calderilla het landschap en de cultuur.

In het midden van de vallei van Telde zijn een aantal smalle ravijnen te vinden, zoals de Barranco de San Miguel, en de Barranco de los Cernícalos of San Roque die daarin uitmonden en een adembenemende natuur te bieden hebben.

Economie

De voornaamste bron van inkomsten in Valsequillo is de tertiaire sector (dienstverlening, bouw, transport, vrije beroepen). De landbouw wordt vooral op kleine schaal en voor eigen gebruik toegepast. Net als in de andere bergdorpen worden er vooral aardappels, groenten en granen verbouwd. De laatste jaren is de aardbeiteelt in opkomst, waarbij het hele eiland wordt voorzien. De amandelbomen die het landschap domineren zouden in de toekomst misschien weer het economisch belang kunnen innemen dat ze vroeger hadden.

Op de hellingen worden geiten en schapen gehouden, die de melk leveren voor de ambachtelijk geproduceerde kazen en voor directe consumptie.

Je vindt hier nog altijd veel paarden die ook bij de landbouw worden ingezet, een traditie die dateert uit de tijd dat hier een kazerne was van de cavalerie.

Andere commerciële activiteiten in Valsequillo zijn de waterbottelfabrieken, de productie van aan honing verwante producten, de wijnbouw, bakkerijen en kaasmakerijen.

Door de toename van de bevolking groeit ook de handels- en dienstensector om de producten te leveren die mensen in de buurt nodig hebben, zoals allerlei soorten winkels en werkplaatsen.

Elke zondag wordt de druk bezochte weekmarkt gehouden waar je lokale producten kunt kopen.