Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Valsequillo de Gran Canaria ontdekken

Valsequillo de Gran Canaria ontdekken

Een wandeling door Valsequillo leidt door het voetgangersgebied, waar een aantal interessante gebouwen zijn te vinden.

De kerk van San Miguel is tussen 1903 en 1923 gebouwd op de plaats van een oud kerkhof en een oude kerk die tussen 1670 en 1672 was gebouwd. De kerk heeft een doopvont van groen bewerkt Sevillaans porselein.

Interessante beelden in deze kerk zijn 'San Miguel el Chico' uit de zeventiende eeuw en heel bijzonder is het houtsnijwerk van de aartsengel Michaël uit 1804. De Canarische beeldhouwer Luján Pérez is de maker van het beeld van deze heilige met een hond aan zijn voeten - de enige engel met een hond! Het kruisbeeld uit 1801 is van dezelfde Canarische beeldhouwer.

Ook zijn in de kerk een aantal waardevolle schilderijen te bewonderen, zoals het schilderij van de heilige Hieronymus (San Jerónimo), dat al in 1889 werd genoemd als bezit van de kerk.

Ook is de kazerne El Colmenar die dateert uit 1530 te bezoeken, met de gebouwen eromheen die een beeld geven van het militaire leven in die tijd Hier is ook de Canarische schrijver Benito Pérez Galdós geboren. El Colmenar vormt één van de belangrijkste historische complexen van de stad en is dan ook als cultureel erfgoed aangewezen door de regering van de Canarische Eilanden.

In de gemeentelijke bibliotheek 'Benito Pérez Galdós' vind je vijf kleurige en waardevolle Vlaamse houtsnijwerken die de heiligen Clara van Assisi, Santa Lucia, Santa Catalina, Bernard en Jacobus de oudere voorstellen, afkomstig van het 'Oratorio de la Virgen de la Salud' in Era de Mota.

Rondom Valsequillo valt te genieten van een prachtige natuur, zoals de rotsen van de Caldera de Tenteniguada en het diepe dal 'Barranco de los Cernícalos' dat vanaf de oude vulkaankrater Caldera de los Marteles naar de Lomo Magullo in de bergen loopt.

Dit diepe dal is van grote ecologische en landschappelijke waarde omdat op de hellingen veel wilde olijfbomen groeien en de rivier die door de bedding stroomt het hele jaar door water heeft. Hierdoor is het prachtig wandelen over de paden die door dit dal lopen. 

De 'Caldera de Los Marteles' is ovaal van vorm en heeft een doorsnede van 500 meter en een diepte van 80 meter. Omdat de krater een dal is waaruit het water niet kan weglopen, is de bodem zeer geschikte landbouwgrond en ook het vee graast hier graag.

Er zijn een aantal uitzichtpunten ingericht om van het omliggende landschap te genieten, zoals de bergen van El Helechal, de straat El Sol, Lomo del Fregenal en Huertas de Sardina.

Winkelen

Het historische centrum van Valsequillo is met de vele winkeltjes een wandeling waard. De traditionele kunstnijverheid van Valsequillo wordt hier ook in de werkplaatsen van de ambachtslieden gemaakt - je kunt ze hier aan het werk zien en je anakopen doen. 

In Valsequillo is een gevarieerd assortiment aan kunstnijverheid te koop, zoals rieten manden, houtsnijwerk, keramiek en aardewerk, kantwerk, klassiek houten speelgoed en poppen. In Valsequillo zijn een aantal ambachtelijke kaasmakerijen, bodega's waar je de lokale wijn kunt kopen en winkeltjes waar imkerhoning en andere natuurlijke producten worden verkocht. Elke zondag wordt in het dorpscentrum de weekmarkt gehouden met verse groenten en fruit en kunstnijverheid.

Eten en drinken

Tot de befaamdste gerechten van Valsequillo behoren allerlei soorten vlees van de grill. Ook spare rib, gegrillde chorizo (een pittige knoflookworst), bloedworst en de traditionele zoute aardappeltjes in de schil met mojo (knoflookvinaigrette) worden veel geserveerd. 

In Valsequillo hebben ook de overige gerechten van de Canarische Eilanden een plaats, zoals stoofpotten, soepen, gerechten met kikkererwten, gofio en lokale kazen. De talloze restaurants serveren gerechten van hoge kwaliteit met veel gevoel voor service.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.