Gran Canaria
Gran Canaria
Surfschool

Mijn eerste surfdag

Een direct ooggetuigenverslag: leren surfen, de eerste dag

Dacht je dat surfen alleen is weggelegd voor de allergrootste sportievelingen? Helemaal niet!. Beleef eens mee wat een groep jonge surfers in de dop op de eerste dag surfen meemaakt.

Bijzondere commentaren van enkele deelnemers in actie:

1) “Het waterrrr in!”. Dit is de favoriete kreet van Jorge van tien, één van de 120 leerlingen van de Zomercampus van Mojo Surf, een surfschool aan het strand van Las Palmas de Gran Canaria, het Playa de Las Canteras. Dat staat voor een spannend moment, bij de eerste waterdoop van die ochtend. Nadat de instructeur met een teken het begin van de les op het water aangeeft, zien we Jorge wegschieten, samen met zijn groepsgenoten. Allemaal met een board onder de arm rent de groep op het witte schuim af. Daar zijn ze, ieder wachtend op zijn eigen golf, balancerend op de golven om de bewegingen die ze hebben geleerd in de praktijk te brengen. De instructeurs staan aan de rand van het water terwijl ze de jongeren aanwijzingen geven en aanmoedigen.

2) Adrián Marrero, 9 jaar, komt hijgend het water uit. Hij is een flinke tijd bezig geweest om te proberen zich op het board overeind te houden. Nadat hem dat is gelukt, komt hij naar het strand, om daar op het zand zijn vragen met de instructeur te bespreken. Het is de tweede keer dat hij meedoet met de zomercampus en hij legt het als volgt uit: “Ik ben dol op surfen, maar hier doen we ook andere sporten als skateboarden en bodyboarden. Het zijn ook glijsporten en zo leren we meer. Maar surfen is bij mij favoriet en daarom hebben mijn ouders me opgegeven.”

3) Andrea Díaz, 12 jaar, legt ons dat van het glijden ook uit. Ze verzekert ons: “Het evenwichtsgevoel dat ik krijg door te leren surfen helpt me bij andere sporten.”

4) Jorge Rodríguez, 12 jaar, “Het is leuk met de instructeurs en de leukste manier om op het strand en in het water te zijn en met je vrienden lol te hebben.”

5) Een andere deelnemer zegt, terwijl hij zijn zwemvliezen uitdoet: “Mijn doel is een rush te leren doen.” We vragen wat dat is, een rush. “Dat is als je een golf pakt, je naar de top van de golf surft, een rondje draait en dan verder op de golf surft. Ik geloof dat ik het in één of twee weken moet kunnen leren. Hier pikken we de techniek op en je went jezelf eraan het iedere keer een beetje meer te doen. Het is net als leren fietsen, eerst trap je alleen maar, dan doe je een wheelie, en daarna alles wat je maar wilt.”

6) Elsa Marrero, 13 jaar en nu al besmet met het surfvirus, vertelt: “ik zou dit dolgraag altijd doen, instructeur worden en aan kampioenschappen meedoen. Ik wil graag surfwedstrijden gaan winnen.”

Het voorbeeld dat de instructeurs stellen maakt deel uit van het succes van de surfscholen. De leraren zijn uitgesproken sporters, die je vaak kan tegenkomen als ze bij de stranden van het eiland aan het surfen zijn. Zij zijn het voorbeeld voor de allerjongsten, die het fijnere voetenwerk kunnen afkijken. Ook al staat dat nog ver van ze af, het geeft ze de overtuiging dat ook zij dat op een dag kunnen.

7) Oliver legt het uit: “ik droom ervan een backflip te doen.” We vragen Oliver wat dat is. Hij zegt: “Dat is een salto achterover en dat je dan verder op de golf surft, maar het is niet makkelijk.”

8) Als laatste sluit Jaime Herrera van 10 jaar het rondje commentaar heel serieus af: “Ik houd van surfen omdat het me gelukkig maakt. Ik wil heel graag aan de binnenkant van een roller vastplakken - dat lijkt me geweldig!”

Na het interview met de nieuwe lichting surfers verlaten we het strand. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en de les van vandaag heeft ons te denken gegeven. Dromen, een intense beleving en de bereidheid om iets nieuws te leren, gezond vermaak en respect voor de natuur. Dat alles maakt ook deel uit van de lessen van de surfscholen op Gran Canaria. Ook al staat dat niet in de folder.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.