Gran Canaria
Gran Canaria
Surfskola

Min första dag som surfare

Direkt vittnesmål: min första dag som surfare

Tror du att surfing endast är för olympiska elitidrottare?  Då har du kanske fel. Låt oss berätta vad vi såg från en grupp blivande surfares första dag.

Exklusiv deklaration av deltagarna när de gick till aktion:

En flicka med brädan under armen promenerar i strandkanten

1) “Al aaaaguaaaa!!!”. Skrik från Jorge,  10 år, ett av de 120 barn från sommarkollot Mojo Surf, en av surfskolorna vid stranden Las Canteras. Det är förstahandsberättelser efter ett ögonblick av känsloyttring vid dagens första dopp. Efter startsignalen från ledaren såg vi Jorge springa till resten av gruppen. Alla med bräda under armen, kämpande med vågornas vita skum. Där stod de och väntade på sin egen våg mellan kullerbyttor och försök att utföra alla de rörelser de fått lära sig. Ledarna står vid strandkanten och rättar eller uppmuntrar dem allt efter behov.

2) Adrián Marrero, 9 år, kommer flåsande upp på stranden efter att han en längre stund försökt ställa sig upp på brädan. När han lyckades tog han sig till ledaren vid strandkanten för att rådfråga denne, det är andra gången han praktiserar och han förklarar så här: “jag gillar att surfa, men här lär vi oss också andra sporter som skate och bodyboard. De är alla sporter där man glider fram och på så vis lär vi oss mer. Men att surfa är min favoritsport, så därför skrev mina föräldrar in mig här".

3) Andrea Díaz, 12 år, förklarar också för oss om hur man glider fram och försäkrar, “att hålla balansen som jag lär mig med att surfa hjälper mig i andra sporter".

En grupp flickor lyssnar uppmärksamt på lärarens instruktioner
Två barn på väg ut i vattnet med sina brädor

4) Jorge Rodríguez, 12 år, “det är så roligt för våra ledare bryr sig om oss och det är bästa sättet att vara i vattnet och ha kul på stranden med sina vänner”.

5) En anonym elev kommenterar medan han tar av sig simfötterna: “Mitt mål är att lära mig göra en rush". Vi frågar honom då vad en rush är. "När du tar vågen går du upp på toppen, snurrar runt och fortsätter på vågen. Jag tror att om en eller två veckor kommer jag att kunna lära mig det. Här lär vi oss tekniken och du lär dig för varje dag att gå ett steg längre. Som att cykla, först trampa pedalerna, balansera, styra och sedan utföra vilka konststycken du vill".

6) Elsa Marrero, 13 år och helt biten av att surfa, berättar: "jag skulle vilja ägna mig åt detta, att vara lärare och vara med i stora tävlingar. Jag drömmer om att bli en surfchampion.

Lärarnas fina exempel är en del av framgången för surfskolan. De är själva framstående idrottare, man finner dem ofta surfande vid någon av öns stränder. Det gör att de yngsta lär känna olika manövrer som för dem är avlägsna, men som de är övertygade om att en dag klara av.

Barn tillsammans med ledaren surfar vid strandkanten

7)  Oliver förklarar, “jag drömmer om att göra en backflip”. När vi frågar Oliver om detta, berättar han för oss: “jo det är en baklänges volt och sedan fortsätta på samma våg, men det är inte lätt".

8) Jaime Herrera är 10 år gammal och avslutar berättandet mycket allvarligt, “Jag gillar att surfa för det gör mig lycklig”.

Vi lämnar stranden efter intervjuerna med de blivande surfarna. Med levande och direkta berättelser.  Den här stunden får oss att tänka att drömmarna, intensiteten och motiveringen att lära nya saker, den sunda, friska förlustelsen  och respekten till naturen, allt detta utgör en stor del av kurserna vid surfskolorna på Gran Canaria. Även om det inte finns med i broschyrerna. 

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.