Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Agaete

Agaete

De noordelijke route eindigt in Agaete, dat op 30 kilometer van de hoofdstad aan de kust ligt. De dorpskern ligt op slechts 43 meter hoogte. Verder landinwaarts wordt de topografie van Agaete gekenmerkt door steile hellingen en diepe dalen. De drie belangrijkste bekkens zijn; El Risco, Guayedra en Agaete, dat in het binnenland een hoogte bereikt van 1180 meter in het berggebied met het pijnboombos 'Pinar de Tamadaba'.

In Agaete zijn voorbeelden te vinden van de cultuur van het eiland door de eeuwen heen, zoals een van de belangrijkste necropolen met grafheuvels van het eiland: de 'Necrópolis del Maipés', waar in de toekomst een archeologisch park wordt gevestigd.

In het historisch centrum staat de kerk van La Concepción, gebouwd op de plaats van de eerste kapel (1515). Het cultureel centrum en het gemeentehuis zijn gevestigd in herenhuizen uit de negentiende eeuw, die de traditionele architectuur van die tijd weerspiegelen.

Agaete heeft verschillende groene zones van betekenis: de 'Huerto de las Flores' en het Tamadaba-natuurpark. De 'Huerto' is een botanische tuin in het centrum met een grote variëteit aan exotische groenten. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur; zaterdag van 09:00 tot 14:30 uur.

Het natuurpark van Tamadaba is een beschermd gebied met het grootste pijnboombos van Gran Canaria. Het landschap daalt vanuit de bergen naar de zee langs steile hellingen en rotswanden met nauwe ravijnen, wat een prachtige natuur oplevert. De Roque Faneque is een rots van 1008 meter hoogte die verticaal uit zee oprijst - een van de hoogste zeekliffen ter wereld. In het hoger gelegen deel van de bergen, ligt op een hoogte van 1000 meter een hoogvlakte met een dicht inheems pijnboombos.

Vanuit de mooie vallei van Agaete met plantages van tropisch fruit, sinaasappels en koffieplanten hebt u een prachtig uitzicht op de bergen van Tamadaba, die met dichte pijnboombossen zijn bedekt. U kunt van het landschap in de vallei van Agaete genieten door een verblijf in een van de traditionele huizen die zijn ingericht als vakantiehuis waar vooral veel wandelaars gebruik van maken.

Aan de kust ligt de haven van de gemeente, Las Nieves. Hier staat de kapel die naam geeft aan de haven met een drieluik van Maria als 'Ntra. Sra. de las Nieves' (Onze Lieve Vrouw van de sneeuw). Het drieluik wordt toegeschreven aan de zestiende-eeuwse Vlaamse schilder Joos Van Cleve. Vanuit de haven is de gespleten rots zichtbaar die ook wel 'Dedo Dios' (vinger van God) wordt genoemd en voor de eilanders een belangrijk symbool is. De 'Roque Partido' is een rots in zee die door erosie de vorm van een hand heeft aangenomen.

Ook vindt u in Agaete verschillende natuurlijke zwembaden en de populairste stranden van het noorden van het eiland. Het drukst bezochte strand ligt bij Las Nieves, een strand zonder al te veel branding dat wordt omzoomd door visrestaurants en andere eetgelegenheden, die het beste van de plaatselijke gastronomie bieden.

Voor meer informatie over Agaete kunt u terecht bij een van de twee bureaus voor toerisme - in Puerto de las Nieves en in de botanische tuin 'Huerto de las Flores' in het centrum.