Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Agaete

Agaete

Den norra rutten avslutas i Agaete, en plats som huvudsakligen är belägen vid kusten, 30 km från huvudstaden.  Denna marina by vars centrum ligger på 43 m över havet har en mycket abrupt topografi.  Tre floddalar är framträdande: El Risco, Guayedra, och Agaete, vars högsta punkt når en höjd av 1 180 meter uppe i bergstrakten vid Tamadabaskogen.

Valle de Agaete
Los Berrazales
Kyrkan Las Nieves

I Agaete finns exempel på flera av öns viktigaste lämningar från urinvånarnas tid. Den stora antika begravningsplatsen la Necrópolis del Maipés finns här liksom en framtida arkeologisk park.

I den historiska delen finns kyrkan La Concepción, som ersätter det primitiva kapellet (1515).  Dessutom ska man lägga märke till det aktuella Rådhuset och Kulturhuset, stora hus från 1800-talet som är en återspegling av den traditionella arkitekturen från den tiden.

Agaete disponerar dessutom grönområden av speciell betydelse, dels blomsterodlingen Huerto de las Flores och dels naturparken Tamadaba. Den förra är en botanisk trädgård belägen i centrum av byn och innehåller en stor variation av exotiska växter. Öppet för allmänheten, tisdag till fredag från 9.00 till 17.00; lördagar från 9.00 till 14.30.

Pojke och två flickor på strandpromenaden Poeternas Promenad
Stranden Las Nieves, med Roque Partido i bakgrunden

Naturparken Tamadaba är ett skyddsområde, där Gran Canarias största skog med pinjer växer. Hela detta massiva område sänker sig mot havet. Sluttningar med branta stup, flodfåror och branta klippor skapar ett landskap av stor skönhet. Här kan vi beundra den imponerande Roque Faneque vars höjd av1 008 meter stupar rakt ner i havet, ansedd som ett av de högsta bergsstupen i världen. På den höga delen av massivet, på 1 000 meters höjd, finns en plan yta invaderad av en tät skog av kanariska pinjer.  

Från Agaetedalen, som utmärker sig för sin unika skönhet och sina gårdar med fruktträd med tropiska frukter, apelsiner och kaffeodlingar, har man en imponerande utsikt även över Tamadabamassivet, med sina lummiga pinjer. Förutom Agaetedalens stora skönhet kan man njuta av den traditionella bebyggelsen som härbärgerar turisterna och som gynnar bergsvandringar i kommunen.

Par på motorcykel på en typisk gata i Agaete
Poeternas Promenad

Puerto de Las Nieves är kommunens kustområde. Här finner man den lilla kyrkan med sin tredelade altartavla, ett verk av den flamländske målaren från 1500-talet, Joos Van Cleve. I Puerto de Las Nieves, kan man se Roque Partido eller Guds Finger en annan av kanariernas symboler. Roque Partido är en stenformation som av erosionen har tagit formen av en hand.

Dessutom finner man i Agaete, några av de mest populära naturliga bassängerna och stränderna på norra sidan av ön. Den mest välbesökta är Playa de Las Nieves, med lugnt vatten och en trevlig fiskemiljö. Här är dessutom fullt med restauranger som erbjuder det bästa av traktens gastronomi och med en pittoresk strandpromenad.

För ytterligare information för turister, har nu kommunen Agaete öppnat en turistbyrå som är belägen i Puerto de las Nieves.

Praktisk information för den Norra Rutten 

Arucas    I    Firgas    I    Moya    I    Santa María de Guía    I    Gáldar    I    Agaete