Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Gáldar

Gáldar

Gáldar ligt op 27 kilometer afstand van de hoofdstad. De bergtoppen bereiken hier een hoogte van 1700 meter. Het hooggelegen deel van deze noordelijke gemeente heeft een afwisselend landschap met de Montañón Negro, de oude vulkaankrater 'Caldera de los Pinos de Gáldar' en de 'Hondo de Fagagesto'.

Gáldar was ooit de hoofdstad van een van de koninkrijken op het eiland voordat het door de Spanjaarden werd veroverd. De oudste geschiedenis van de stad is te vinden in het archeologische park in het centrum met de 'Cueva Pintada', de beschilderde grot. Dit is een van de belangrijkste vindplaatsen van grotschilderingen aan de Atlantische Oceaan. Openingstijden: dinsdag tot zaterdag van 09:30 tot 19:00 uur (laatste entree 17:30 uur); zondag van 11:00 tot 18:30 uur (laatste entree 17:00 uur); maandag gesloten.

Het centrum van de stad, dat sinds 1981 beschermd stadsgezicht is, heeft een aantal prachtige historische gebouwen. De kerk van Santiago de Gáldar is een van de mooiste kerken op de Canarische eilanden. Het gebouw is een combinatie van een barokke stijl met de eerste neoclassicistische architectuur op de eilanden. In de kerk zijn interessante kunstwerken bewaard gebleven, zoals het groene doopvont waar de overwonnen Canariërs na de Spaanse verovering van het eiland werden gedoopt.

Bij het oorspronkelijke gemeentehuis dat is gebouwd op de fundamenten van een gebouw uit de achttiende eeuw staat een van de oudste drakenbloedbomen van Gran Canaria, die al in 1718 werd genoemd. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 08:00 tot 14:30 uur. Naast het gemeentehuis staat het theater dat dateert uit 1912, het Teatro Municipal, als vervanging van het oude theater dat in opdracht van koningin Isabel II was gebouwd.

De Plaza Grande is een van de mooiste wandelboulevards van de eilanden uit de negentiende eeuw. Deze 'alameda' is omzoomd door eeuwenoude Zuid-Amerikaanse laurierbomen en coniferen. Het op korte afstand hiervan te vinden museum gewijd aan Antonio Padrón, heeft meer dan 100 werken van deze belangrijke avant-gardistische kunstenaar. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 14:00 uur.

Gáldar is een van de plaatsen met de meeste stranden en natuurlijke zwembaden in het noorden van Gran Canaria. Het pittoreske strand van Sardina is een bezoek waard. Het kleine vissersdorp heeft een haventje en een aantal restaurants. Hier zijn veel duikers te vinden, vooral omdat ze gemakkelijk vanaf de vissershaven hun duik kunnen beginnen. Ook is dit punt aantrekkelijk voor duikers omdat in de buurt van de havenpier veel nachtelijke duiktochten worden georganiseerd.

Voor meer informatie over Gáldar kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het dorp zelf is te vinden.