Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Gáldar

Gáldar

Från huvudstaden till Gáldar är det 27 km. Kommunens högsta krön ligger på 1 700 meters höjd. I de högre områdena av denna norra kommun hittar vi platser med mycket olika utseende:  Naturmonumentet Montañón Negro, Grytan med tallar i Gáldar och Djupet i Fagagesto. 

Fasaden av kyrkan Santiago de Gáldar
Baksidan av kyrkan Santiago de Gáldar

Gáldar, var en av huvudorterna i öns antika kungadömen innan  Kanarieöarnas erövring. Fynd som berättar något om denna tid för så  länge sedan finner vi i den arkeologiska parken Cueva Pintada. Där  bevaras och vårdas ett av de mest betydande fynden av grottmålningar i  hela området kring Atlanten. Öppet för allmänheten: tisdag till lördag  från 9.30 till 19.00 (sista besöket kl. 17.30); söndagar från 11.00 till  18.30 (sista besöket kl. 17.00); stängt måndagar.

I stadens  centrum, år 1981 deklarerat som Historiskt Centrum, bevaras flera  betydande byggnader. Kyrkan Matriz de Santiago de Gáldar, en av de  vackraste på Kanarieöarna, är en bro mellan den barocka stilen och den  första nyklassiska stilen på arkipelagen. Man bevarar i kyrkan  intressanta konstverk som Pila Verde (den gröna dopfunten), där de  första omvända kanarierna döptes efter erövringen av ön.

Den Målade Grottan i Gáldar

Det gamla kommunhuset, uppfört över en gammal byggnad från 1700-talet  vårdar ett av de äldsta exemplaren av drakblodsträdet på Gran Canaria,  dokumenterat redan år 1718. Öppet för allmänheten: måndag till fredag  från 8.00 till 14.30.

I en byggnad intill rådhuset  ligger Teatro Municipal. Denna  anläggning från 1912 kom att ersätta den gamla teatern som grundades av  Isabel II. 

Plaza Grande är ett av Kanarieöarnas bästa exemplen av en boulevard  från 1800-talet, där det växer hundraåriga exemplar av indiska  lagerbärsträd och brödgran. Museet Antonio Padrón, några meter därifrån  hyser mer än hundra verk av en av de främsta konstnärerna av nyskapande  motiv, avantgarde, på arkipelagen. Öppet för allmänheten: måndag till  fredag från 9.00 till 14.00. 

Stranden Sardina

Gáldar är det ställe på norra  Gran Canarias där man hittar flest stränder kombinerade med naturliga bassänger. Den pittoreska stranden Sardina är känd för sina restauranger och en liten fiskehamn. Den används ofta av dykare som anser det speciellt bekvämt att utrusta sig och starta dykningen från den lilla hamnen. En av de främsta attraktionerna för dykarna på denna plats är den nattliga dykningen i närheten av vågbrytaren i fiskehamnen.

För ytterligare information om Gáldar finns ett Turistkontor i staden.

Praktisk information för den Norra Rutten

Arucas    I    Firgas    I    Moya    I    Santa María de Guía    I    Gáldar    I    Agaete

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.