Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Agüimes

Agüimes

De dorpskern van de gemeente Agüimes ligt op maar 2 kilometer afstand van Ingenio, en op 29 kilometer van Las Palmas de Gran Canaria. De gemeente bestaat uit drie verschillende zones: de bergweides vanaf 300 meter hoogte; landbouwgrond en de dorpskern op 275 meter, en de kust met het vissersdorp Arinaga.

In het historische centrum van Agüimes staat de kerk van San Sebastián, een grote, kathedraalachtige kerk met een neoclassicistische gevel. Deze gevel is een van de mooiste voorbeelden van deze bouwstijl op de Canarische eilanden. In 1981 werd de kerk dan ook erkend als nationaal historisch monument.

In het centrum staat ook het meer dan 300 jaar oude hotel 'Casa de los Camellos', dat ooit eigendom was van een aristocratische familie. In de buurt hiervan, op de Plaza de San Antón, vindt u het Centro de Interpretación de Agüimes, waar alle informatie over de architectonische, kunsthistorische en geschiedkundige kenmerken van het oude centrum is te vinden. Openingstijden: in de winter, maandag tot vrijdag van 08:00 tot 15:00 uur; op maandag ook van 16:00 tot 18.30 uur; in de zomer, maandag tot vrijdag van 08:00 tot 14:00 uur.

De gemeente was 400 jaar lang de hoofdstad van de kerkprovincie. Het bisschoppelijk paleis, het 'Palacio Episcopal' in het dorp getuigt van deze periode. Tegenwoordig is hier het historisch museum van Agüimes gevestigd dat naast het park, het Parque de los Moros ligt. Het museum heeft acht zalen. De toegangspoort en het beeldhouwwerk hieromheen zijn het waard om eens goed te bekijken voordat u naar binnen gaat. In deze regio is dit gebouw het enige met zoveel beeldhouwwerk; het puntdak en het houtwerk steken daarbij prachtig af. Openingstijden: dinsdag tot zondag van 09:00 tot 14:00 uur en van 15:00 tot 18:00 uur.

In de omgeving van het dorp zijn nog twee plaatsen die zeer de moeite waard zijn. Het dorpje Temisas ligt op 9,6 kilometer van het centrum van Agüimes in een prachtige natuurlijke omgeving. Het is door de regering van de eilanden uitgeroepen tot beschermde dorpskern. De bergachtige omgeving is prachtig met de aparte Aguayro-rots en de belangrijkste olijfboomgaarden van de gehele eilandengroep. Hier staat ook de kapel van San Miguel, uit de achttiende eeuw.

De Barranco de Guayadeque ligt op 3 kilometer van het centrum van Agüimes. Deze diepe vallei verdeelt het eiland en is een natuurreservaat. Ook is het uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Hier is de interessante troglodiete grotnederzetting van Cueva Bermeja te vinden met de kapel van de apostel Bartolomeüs en gezellige restaurants. Het informatiecentrum van Guayadeque is ook gevestigd in een gebouw dat in de rotsen is uitgehouwen. Openingstijden: dinsdag tot zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur; zondag van 10:00 tot 18:00 uur.

Deze kustgemeente heeft natuurlijk ook een aantal stranden, waaronder het Playa de Vargas, dat bekend staat als een van de beste plekken wereldwijd voor extreem windsurfen. Jaarlijks worden hier wereldkampioenschappen gehouden, de 'Vargas PWA Wave Classic Grand Prix', waaraan de grote namen in de windsurfsport deelnemen.

Maar behalve op het water heeft Agüimes ook onder water heel wat te bieden: voor duikers is het strand van El Cabrón de start voor een ontdekkingstocht langs een van de biologisch en ecologisch rijkste onderwaterlandschappen in de Canarische Eilanden.

In Agüimes liggen nog twee andere stranden, het Playa de Arinaga en het Playa de Balos. Deze staan bloot aan de passaatwinden maar zijn vooral in de zomer erg drukbezocht.

Voor meer informatie over Agüimes kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het dorp zelf is te vinden.