Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Agüimes

Agüimes

Agüimes, vars huvudsakliga kärna ligger endast 2 km från Ingenio, och 29 km från Las  Palmas de Gran Canaria, är delad i tre zoner som kan definieras enligt följande: den med betesmarker eller berg över 300 m höjd; odlat område på 275 meters höjd där man finner den historiska delen av byn och kusten ner mot fiskebyn Arinaga.

En grupp vänner flanerar på gatorna i Agüimes
Gata i den historiska delen av Agüimes

Agüimes historiska kärna domineras av församlingskyrkan , San Sebastián. Det är en byggnad med vissa drag av en katedral och med en fasad som representerar ett av de bästa proven på arkitektur av den kanariska nyklassicismen.  Den utnämndes till Monumento Histórico Artístico Nacional år 1981.

Mitt i byns centrum finner man hotell Casa de los Camellos, Kamelhuset, en byggnad med mer än 300 år på nacken och som ägdes av en aristokratisk familj. I närheten av det s.k. Kamelhuset på torget San Antón, ligger Agüimes speciella rum med information, som ger besökaren möjlighet att tolka de arkitektoniska, konstnärliga och historiska aspekterna på den historiska kärnan i byn. Öppet för allmänheten: vintertid, från måndag till fredag från 8.00 till 15.00; och måndagar också från 16.00 till 18.30; öppettider på sommaren, från måndag till fredag 8.00 till 14.00.

Kyrkan i Agüimes
Musiktorget i Agüimes

Under fyra sekel var Agüimes en förläning till Cámara Episcopal. Vittne till denna epok är Biskopspalatset.  I denna byggnad finns idag  Agüimes historiska museum och bredvid detta ligger Morernas Park. Nu förfogar museet över åtta utställningssalar. I denna byggnad är såväl ingångsporten som själva byggnaden i sten värda att nämna. Muren av sten är byggd med material från det enda stenbrottet på denna del av ön. Nämnas bör också de tvådelade taken liksom den högklassiga behandlingen av träet.  Öppet för allmänheten från tisdag till söndag från 9.00 till 14.00 och från 15.00 till 18.00.

Det finns några natursköna platser inom kommunen som är värda ett besök, till exempel Temisas, 9,6 km från byn Agüimes. Det är en underbar miljö som utnämnts till Caserío Canario Representativo av den kanariska regeringen. Där kan man beundra ett extraordinärt landskap av berg, Roque Aguayro, samt den mest betydande olivodlingen på den kanariska arkipelagen. Där ligger också det lilla kapellet San Miguel, från 1700-talet.

Vy över Temisas
Vy av Roque Aguayro

Guayadeque, ligger 3 km från byn Agüimes. En djup ravin som delar ön och den är klassifierad som Monumento Natural och Bien de Interés Cultural. I dalen finns ett intressant  samhälle där det bott grottmänniskor, Cueva Bermeja, det lilla kapellet San Bartolomé Apóstol samt även hemtrevliga restauranger utformade ur berget. Dessutom finns ett informationsrum som ligger i en byggnad uthuggen i bergssluttningen. Öppet för allmänheten från tisdag till lördag, från 9.00 till 17.00; söndagar från 10.00 till 18.00.

Mellan stränderna i denna kustkommun utmärker sig huvudsakligen Playa de Vargas, som har blivit befäst som en av de bästa stränderna i världen för att utöva windsurfing. På grund av detta anordnas här varje år ett världsmästerskap, Vargas PWA Wave Classic Grand Prix, som lockar hit de allra bästa windsurfarna.

Om man önskar beundra havets botten på Gran Canaria, så erbjuder Agüimes en av de mest spektakulära stränderna för dykare: Stranden El Cabrón, det marina område som har den största biologiska och ekologiska rikedomen som finns på den kanariska arkipelagen.  

Kommunen Agüimes har två stränder till, Playa de Arinaga och Playa de Balos, som trots att de är utsatta av passadvindarna framför allt under sommaren är mycket välbesökta.

För utförlig information om Agüimes rekommenderas ett besök på Turistkontoret beläget i byn.