Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Ingenio

Ingenio

Het dorp Ingenio ligt op 27 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland en maar 14 kilometer van Telde. Het ligt op een helling en de hoogte loopt uiteen van 310 meter in het dorp zelf tot 1200 meter bovenaan de oude vulkaankrater 'la Caldera de Los Marteles'. In het noorden vormt de diepe vallei van de 'Barranco del Draguillo' de natuurlijke grens en in het zuiden de Barranco de Guayadeque.

In het historische centrum van het dorp Ingenio ligt het plein 'Plaza de La Candelaria'. Aan dit plein staan het gemeentehuis en de kerk die naam aan het plein geeft. De kerk van Candelaria dateert uit 1901 en is gebouwd op de resten van een oude kapel met dezelfde naam. Kenmerkend voor de kerk zijn de klokken die al in 1820 waren geschonken door eilanders die naar Cuba waren geëmigreerd.

In het centrum staat ook het Casa del Reloj (het huis van de klok) dat eigendom is van het waterschap dat de irrigatiekanalen van Aguatona beheert, in het Spaans de 'Heredad Acequia Real de Aguatona'. Hier kwamen de boeren bij elkaar om hun klokken gelijk te zetten met die van het waterschap, voor de aankoop van het voor de bevloeiing van het land benodigde water.

Het 'Museo de Piedras y Artesanía Canaria' is een museum met een grote collectie mineralen en kunstnijverheid. Openingstijden: maandag tot zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur.

Ingenio staat op het eiland Gran Canaria bekend om zijn ambachtelijke tradities. Daarom is juist in dit dorp het eerdergenoemde Canarische kunstnijverheidsmuseum gevestigd en heeft de gemeente ook een educatieve werkplaats voor ambachtelijk werk.

De watermolenroute door het centrum, de 'Ruta de los Molinos de Agua', geeft een goed beeld van hoe deze molens vroeger functioneerden. In het dorp zijn ook het Néstor-park en het 'Casa de Postas' een bezoek waard. Dit laatste is een museumhuis met een aantal kamers waar traditioneel opengewerkte stof en kantwerk is te bewonderen. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur.

Op ongeveer 6 kilometer afstand van de dorpskern van Ingenio ligt de diepe vallei 'Barranco de Guayadeque', een natuurmonument en cultuurhistorisch van groot belang voor het eiland. Hier is een veelheid aan natuurlijke en uitgehouwen grotten te vinden die door de oorspronkelijke bewoners als woning en begraafplaats werden gebruikt. Het 'Centro de Interpretación de Guayadeque' geeft een beeld van hoe de omgeving van de vallei eruitzag in de tijd van voor de Spaanse verovering. Openingstijden: maandag tot zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur; zondag van 10:00 tot 18:00 uur.

Aan de kust van de gemeente Ingenio ligt een populair strand: El Burrero. Dit is een klein strand met een lengte van 500 meter dat uit zand en kiezel bestaat. Het strand is ideaal voor zeilers en windsurfers.

Voor meer informatie over Ingenio kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het dorp zelf is te vinden.