Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Ingenio

Ingenio

Ingenio ligger 27 km från öns huvudstad, men endast 14 km från Telde. Den ligger i kratern Los Marteles och stadens kärna når 310 meters höjd i en sluttning som på den högsta punkten är 1 200 meter över havet. Stadens gränser formas av Draguillo-ravinen i norr och av Guayadeque-ravinen i söder.

Kyrkan  La Candelaria
Kyrka och vattenfall i Ingenio

I den historiska kärnan i Ingenio finns Plaza de La Candelaria. Där ligger rådhuset och kyrkan med samma namn. Kyrkan Candelaria vars konstruktion dateras från år 1901 byggdes över resterna av ett litet kapell med samma namn. Som en speciell omständighet kan nämnas att klockorna är konstruerade och skänkta av kanarier på Kuba år 1820. 

I samma kvarter kan man också besöka Casa del Reloj (klockhuset), som ägs av Heredad Acequia Real de Aguatona. Till denna plats kom bönderna för att justera sina klockor med vattenverkets och samtidigt passa på att köpa nödvändigt vatten för att kunna vattna sina grödor.

Skulpturen  Sockerbruk
Leende flicka

För att lära känna traktens hantverksarbeten kan man besöka Museo de Piedras y Artesanía Canaria,  som dessutom inhyser en stor samling av mineraler och prov på hantverk. Öppet för allmänheten från måndag till lördag från 8.00 till 18.30; söndagar från 8.00 till 10.00.

Ingenio är den främsta kommunen när det gäller hantverk på Gran Canaria. Detta har gjort att det har startats en kommunal verkstad för hantverk och ett museum med kanariskt hantverk.

Rutten Molinos de Agua, som sker i de historiska kvarteren, erbjuder besökaren kunskap om hur dessa kvarnar fungerade för flera sekler sedan. Besökaren kan också i Ingenio njuta av en promenad i parken Néstor eller göra ett besök på Casa de Postas. På det senare har man möjlighet att bl. a. besöka olika salar med kanariskt broderi. Öppet för allmänheten: måndag till fredag 9.00 till 16.00.

Stranden El Burrero

Ungefär  6 km från Ingenios centrum ligger Ravinen Guayadeque, som har utnämnts till Naturmonument och Egendom av kulturellt intresse. Här har man möjlighet att närmare studera flera naturliga liksom artificiella grottor, som på den förspanska tiden  fungerade som bostäder  och begravningsplats. Där finner man Guayadeques tolkningscenter som visar omgivningarna här i ravinen från den förspanska tiden. Öppet för allmänheten: tisdag till lördag 9.00 till 17.00; söndagar från 10.00 till 18.00.

Vid Ingenios kust ligger en mycket populär strand: El Burrero. Det handlar om en 500 m lång strand med sand och sten som är idealisk för att utöva olika segelsporter och  windsurfing.

För utförligare information om Ingenio rekommenderas ett besök på Turistkontoret beläget i byn.