Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad van het eiland Gran Canaria, ligt op de noordoostpunt van het eiland waar zich een klein schiereiland uitstrekt. Het centrum van de stad wordt doorsneden door de Barranco van Guiniguada, die van oudsher het historische centrum van de stad scheidt van de handelswijken en de rijkere woonwijken van Las Palmas.

De belangrijkste overheidsinstellingen van het eiland zijn ook in Las Palmas de Gran Canaria te vinden. Verder bestaat de hoofdstad van het eiland uit vier onderling zeer verschillende wijken: Vegueta - Triana - Ciudad Jardín (Garden City) – Alcaravaneras - Puerto (Port) - Canteras

In de populaire wijk Vegueta staan de belangrijkste gebouwen in de stad en de meeste musea. De kathedraal van Santa Ana, waarvan de bouw in de zestiende eeuw werd begonnen, torent boven het centrum uit. De kathedraal is tijdens de missen geopend. Aan het plein, de Plaza Santa Ana, ernaast zijn een aantal historische gebouwen te bewonderen: Het stadhuis, in neoclassicistische stijl; het bisschoppelijk paleis, dat opvalt door een prachtig balkon met een opengewerkte borstwering dat dateert uit het begin van de zeventiende eeuw; de gouverneurswoning, een van de weinige voorbeelden van renaissance-architectuur in de stad waar tegenwoordig het presidium van de hoogste rechtbank van de Canarische Eilanden is gevestigd; en het provinciaal historisch archief.

Aan de achterzijde van de kathedraal ligt de Plaza del Pilar Nuevo, met het Centro Atlántico de Arte Moderno, een van de meest vooraanstaande kunstcentra in het land. Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10:00 tot 21:00 uur en zondag van 10:00 tot 14:00 uur; op maandag en op feestdagen gesloten.

In de wijk Vegueta kunt u ook meer te weten komen over de geschiedenis van de stad in het museumhuis van Columbus 'Casa Museo de Colón' (openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 19:00 uur; zaterdag en zondag van 09:00 tot 15:00 uur); of meer ontdekken over de oorspronkelijke bevolking van het eiland in het Museo Canario (openingstijden van het museum en de winkel maandag tot vrijdag op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur). Meer geschiedenis vindt u in het museum van religieuze kunst, het Museo de Arte Sacro. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 16:30 uur; zaterdag van 10:00 tot 13:30 uur.

Verder zijn in Vegueta de kerk en de Plaza de Santo Domingo een bezoek waard; de Plaza de Espíritu Santo (van de heilige geest) met een prachtig bewerkte stenen fontein; en de overdekte markt (Mercado) van Vegueta, die dateert uit 1854. Openingstijden: maandag tot donderdag van 06:30 tot 14:00 uur; vrijdag en zaterdag van 06:30 tot 15:00 uur.

In de wijk Triana is de centrale plek de winkelstraat 'Calle de Triana', waaraan een aantal architectonisch en historisch belangrijke gebouwen staan.

Het meest in het oog springt hier het Italiaans aandoende Pérez Galdós-theater dat alle dagen van het jaar een interessant programma heeft met muziek, dans en toneel. Openingstijden voor bezoeken met gids: maandag tot zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Hier dichtbij ligt de Plaza Cairasco, met twee interessante gebouwen: het Hotel Madrid, en de literaire salon, 'Gabinete Literario', in neoclassicistische stijl met een modernistische afwerking (bezoek uitsluitend na afspraak). Het Quegles-gebouw uit 1900 in de populaire Pérez Galdós-straat is een van de meest architectonisch representatieve gebouwen voor Las Palmas de Gran Canaria. Als laatste is ook in Triana het museumhuis van Pérez Galdós te vinden met een uitgebreid biografisch en literair archief over deze schrijver (tijdelijk gesloten wegens verbouwing en uitbreiding van het gebouw).

Hier vlakbij ligt het San Telmo-park met de kapel van San Telmo, een in modernistische stijl opgetrokken kiosk met een café en een muziekpodium in dezelfde stijl.

In het centrum van de stad ligt het Doramas-park. In de tuinen van het park zijn inheemse bloemen geplant en in het park vindt u het Canarisch dorp, het 'Pueblo Canario', het Santa Catalina-hotel en het Néstor-museum. Openingstijden: dinsdag tot vrijdag van 10:00 tot 13:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur; zondag van 11:00 tot 14:00 uur; maandag en zaterdag gesloten. Gesloten in de maand augustus.

De jachthaven, de 'Muelle Deportivo', ligt aan de Avenida Marítima in de stad tegenover het Santa Catalina-hotel en is een ideale plek om rond te wandelen om het uitgebreide gastronomische aanbod in de bars en restaurants uit te proberen met uitzicht op de drukte rond de aangemeerde jachten. Laat in de avond bruisen de terrassen in de buitenlucht van de activiteiten. Elk jaar in de maand november wordt bij het strand van Alcaravaneras het startsein gegeven voor een oceaanoversteek naar het eiland Santa Lucía in de Cariben waaraan meer dan 200 jachten deelnemen.

De haven heeft twee watersportverenigingen waar allerlei watersportactiviteiten worden georganiseerd, de Real Club Náutico en aan de zuidzijde de Club Marítimo Varadero.

In Las Palmas de Gran Canaria is ook een van de gezelligste stranden te vinden van alle hoofdsteden in Spanje: Las Canteras, een strook van drie kilometer goudgeel zand, die wordt geflankeerd door een aantrekkelijke strandboulevard met ontelbare bars, pubs, discotheken, terrassen, ijssalons en café's. Al vanaf 1989 mag dit strand de blauwe vlag voeren, een Europese kwaliteitserkenning. Het strand van El Confital loopt als een verlenging van de zee over in de bergen. Dit strand heeft een van de beste rechtse surfgolven van Europa. Aan de andere kant, de zone die Ciccer wordt genoemd, staat het congrescentrum 'Auditorio Alfredo Kraus', waar grote concerten en internationale festivals en congressen plaatsvinden. Bezoeken met gids: maandag tot vrijdag om 12:00 uur.

In de wijk La Isleta ligt een van de populairste parken van de stad: Santa Catalina. Hier worden elk jaar grote openluchtevenementen georganiseerd, zoals het carnaval van Las Palmas de Gran Canaria en het internationale muziekfestival WOMAD. In het park van Santa Catalina staan het Miller-gebouw waar culturele activiteiten worden georganiseerd en het Elder-gebouw waar het wetenschapsmuseum is gevestigd, het 'Museo de la Ciencia' (openingstijden: dinsdag tot zondag van 10:00 tot 20:00 uur).

In de woonwijk Tafira kunt u genieten van de architectuur van het eiland en het prachtige landschap. Hier vindt u ook, op 7 kilometer afstand van de hoofdstad, de botanische tuin 'Viera y Clavijo' waar de voornaamste inheemse planten- en bomensoorten zijn te vinden (openingstijden: maandag tot zondag van 10:00 tot 18:00 uur). Iets verder, op 15 kilometer vanaf de hoofdstad, ligt een oude vulkaankrater met een diepte van 200 meter en een doorsnede van meer dan 100 meter - de Caldera de Bandama. In hetzelfde gebied ligt ook de golfbaan van Bandama met 18 holes.

Las Palmas de Gran Canaria heeft een toeristenbus waarmee u de hoofdstad op uw gemak kunt gaan verkennen.

Voor meer toeristische informatie over Las Palmas de Gran Canaria, bent u welkom in een van de bureaus voor toerisme die in de belangrijkste wijken en aan de boulevards zijn te vinden.