Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canarias huvudstad, ligger på nordöstra sidan av ön där det utgår en liten halvö.  Stan delas av flodfåran Barranco de Guiniguada som också bildar gräns mellan den historiska och den kommersiella delen av staden.

Öns viktigaste officiella och administrativa organisationer ligger också i Las Palmas de Gran Canaria. Ett besök i Gran Canarias huvudstad kan dessutom indelas i fyra zoner: Vegueta - Triana - Ciudad Jardín – Alcaravaneras - Puerto (Port) - Canteras

Barn poserar för fotografen på Santa Ana-platsen
Flicka fotograferar barn på Santa Ana-platsen

Den populära stadsdelen Vegueta består av stadens  mest emblematiska byggnader och även de viktigaste museerna. Centrum domineras av katedralen Santa Ana som är öppen vid gudstjänster. Dess konstruktion påbörjades i början av 1500-talet. Katedralen är placerad vid torget Santa Ana. Här finns också andra viktiga historiska byggnader: Las Casas Consistoriales i neoklassisk stil; biskopspalatset som utmärker sig för sin vackra balkong med ett räcke av spjälverk från början av 1600-talet; Rådhuset, en av de få manifestationerna från renässansen i staden och numera säte för Högsta Domstolen på Kanarieöarna; samt Provinsens historiska arkiv. 

Bakom katedralen ligger Plaza del Pilar Nuevo där man finner moderna museet Centro Atlantico ett av de främsta centren för konst i vårt land. Öppettider: tisdag till lördag från 10.00 till  21.00; söndagar från 10.00 till 14.00; stängt måndagar och helgdagar.

Kolumbusmuseet vid Plaza del Pilar Nuevo
Innergård i Kolumbusmuseet

Även i Vegueta kan man vara vittne till stadens historia genom ett besök på Kolumbus-museet  (öppettider: måndag till lördag 10:00 till 18:00 / Söndag och helgdagar 10:00 till 15:00); eller följa urinvånarnas spår på  Museo Canario (öppettider på museet och souvenirbutiken, från 10.00 till 17.00 från måndag till tisdag, vardagar). Även museet för sakral konst erbjuder besökarna en utställning av diverse föremål med religiös anknytning. Öppet för allmänheten måndag till fredag från10.00 till 16.30; lördagar från 10.00 till 13.30.

Det är också möjligt att i Vegueta besöka kyrkan och torget Santo Domingo; Plaza del Espíritu Santo (som domineras av en vacker fontän av sten); och Veguetas saluhall, som är från 1854. Öppet för allmänheten: från måndag till torsdag från 06.30 till 14.00; fredag och lördag från 06.30 till 15.00.

Trianagatan
Cairascotorget med Litterära Gabinettet i bakgrunden
Yngling med ett glas vin på Gabinete Literarios terrass

I stadsdelen Triana, löper det stora kända kommersiella centrat längs med gatan Triana. Gatan kantas av byggnader som är av såväl stort historiskt som konstnärligt värde. 

En av de emblematiska byggnaderna i denna stadsdel är teatern Pérez Galdós. Byggnaden är inspirerad av italiensk arkitektur och huset bjuder på en intressant meny av musik dans och teater 365 dagar om året.  Guidade turer från måndag till lördag från klockan 10.00 till 13.00.

Mycket nära teatern ligger Plaza Cairasco, där två utmärkande byggnader befinner sig: Hotel Madrid, och Gabinete Literario, i neoklassisk stil och med modern dekoration (besök mot förhandsbeställning). Byggnaden Quegles från år 1900, på den populära gatan Pérez Galdós,  är också ansedd som ett av de arkitektoniskt mest typiska verken  i Las Palmas de Gran Canaria.  Slutligen, i stadsdelen finns museet Pérez Galdós, som innehåller ett dokumentärt arkiv om den biografiska och litterära forskning som bedrivits om denne novellist. 

I närheten finner vi San Telmo-parken där den lilla kyrkan San Telmo finns. Här hittar man också en kiosk i moder design som har cafeteria och en musikpaviljong i parken är också byggd i modern stil.

Doramasparken
Flygfoto över Avenida Marítima och Marinan i Las Palmas de Gran Canaria

I mitten av stan finner vi Doramas-parken i vars trädgårdar det finns endemiska blommor och inom dess område ligger Pueblo Canario, Hotell Santa Catalina och Museo Néstor. Öppet för allmänheten från tisdag till fredag från 10.00 till 13.00 och från 16.00 till 20.00; söndagar från 11.00 till 14.00; måndag och lördag stängt. Stängt i augusti månad.

El Muelle Deportivo, småbåtshamnen, ligger vid Avenida Marítima mitt emot Hotell Santa Catalina. Det är en idealisk plats för en promenad. Smaka på den varierande gastronomiska offerten och på det som erbjuds i barer och restauranger och njut av alla nöjesbåtar som ligger förtöjda där. På kvällarna erbjuder alla uteserveringarna en animerad miljö. Härifrån startar varje år i november fler än tvåhundra båtar som styr mot den karibiska ön Santa Lucía.

Vid Alcaravaneras-stranden, flankerad på norra sidan av Real Club Náutico och i söder av Club Marítimo Varadero, utövas flera nautiska sporter.

Strand Playa de Las Canteras

I Las Palmas de Gran Canaria har man en av de främsta stränderna jämfört med alla spanska storstäder: Las Canteras. Den består av en tre kilometer lång strand med gyllengul sand, och längs med stranden en attraktiv strandpromenad med oräkneliga barer, pubar, diskotek uteserveringar, glassbutiker kiosker, etc. Från år 1989 vajar den blå flaggan, som är en utmärkelse tilldelad av europeiska unionen. Stranden El Confital öppnar sig nedanför bergen som en förlängning av havet. Vid dess kust finns den bästa raka vågen i hela Europa för surfsporten.  I motsatta änden, Cicer finns Auditorio Alfredo Kraus, som är scen för konstmusikens och andra musikarters främsta utövare, festivaler av internationell karaktär  liksom internationella kongresser. Guidade turer från måndag till fredag klockan 12.00.

I stadsdelen La Isleta finns en av stadens populäraste parker: Santa Catalina. Varje år ges här stora event såsom Karnevalen och internationella musikfestivaler som exempelvis WOMAD. I Catalina-parken finns Museo de la Ciencia (Tekniska museet) i byggnaden Elder, (öppettider, tisdag till söndag från 10.00 till 20.00) och Edificio Miller, som vanligen hyser kulturella aktiviteter.

Botaniska trädgården Viera y Clavijo
En familj njuter av den botaniska trädgården Viera y Clavijo

För att kunna njuta av det vackra landskapet kan beökaren åka upp till villaområdet Tafira, där man kan beundra kanarisk arkitektur. Här finns den botaniska trädgården, Jardín Botánico Viera y Clavijo, endast 7 km från centrum (öppet för allmänheten från måndag till söndag, från 10.00 till 18.00), som samlar och visar de främsta endemiska växterna på Kanarieöarna. Mycket nära ligger Caldera de Bandama, (ungefär15 km från centrum) som är en vulkankrater med ett djup på 200 meter och en diameter på över 100 meter. I området finns också Bandamas golfklubb med 18 hål.

Dessutom disponerar Las Palmas de Gran Canaria en sightseeingbuss, en dubbeldeckare, som man kan åka runt med i staden på ett informativt och trevligt sätt.

För mer turistinformation om Las Palmas de Gran Canaria rekommenderas Turistkontoren som finns på flera platser i staden.

Om du vill göra utflykter i de historiska kvarteren i  Las Palmas de Gran Canaria kan du kontakta Tripgrancanaria