Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Telde

Telde

Telde ligt op 13 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland. Het is in oppervlakte en bevolking de grootste gemeente in de oostelijke regio van het eiland Gran Canaria.

Telde heeft een rijk archeologisch erfgoed omdat het, in de tijd van vóór de Spaanse verovering, een van de twee koninkrijken was waarin het eiland Gran Canaria was verdeeld. Een aantal archeologische vindplaatsen zijn Baladero, Tufia, Cuatro Puertas, Tara en Cendro.

Bij een bezoek aan het historische centrum van Telde, mag u niet voorbijgaan aan de wijk van San Juan, waaruit de stad is ontstaan. Rondom de eenvoudige kerk van San Juan Bautista (Sint Jan de Doper) en het centrale plein, de Plaza Mayor, staan de belangrijkste gebouwen.

In de kerk van San Juan staat een bijzonder altaar, dat uit twee stukken bestaat - een Vlaams deel uit de gotiek omlijst door een altaardeel uit de achttiende eeuw. Het beeld van Jezus aan het kruis is afkomstig uit Amerika en is met een Indiaanse techniek uit maismeel gemaakt. De geschilderde triptiek is in de zestiende eeuw uit Vlaanderen naar de kerk gehaald.

Een andere bijzondere kerk, 'San Pedro, mártir de Verona', is gebouwd in de zestiende eeuw, in gotische en renaissance-stijl. Deze is tegenwoordig in gebruik als cultureel centrum voor tentoonstellingen. Het museumhuis 'León y Castillo' is het geboortehuis van de broers Fernando en Juan de León y Castillo, vooraanstaande personages in de gemeente tijdens de negentiende en twintigste eeuw. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 20:00 uur; zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur; op zon- en feestdagen van 10:00 tot 13:00 uur.

De wijk van San Francisco mag u beslist niet overslaan. Aan de smalle straatjes staan lage huizen met puntdaken en brede gekalkte muren. De kerk van San Francisco heeft een uit Sevilla afkomstig Jezusbeeld en staat aan het gezellige plein Plaza de los Romeros.

Een bezoek aan de historie van de stad eindigt in de wijk van San Gregorio, waar zich vroeger de handels- en ambachtslieden vestigden. De kerk van San Gregorio heeft een neoclassisistisch altaar en een prachtig Mariabeeld.

De gemeente Telde strekt zich uit tot de kust, die hier steil en rotsachtig is, met prachtige lavastranden. Op de tien kilometer lange kustlijn liggen de stranden van La Garita, Melenara met een rijke visserijtraditie en die van Salinetas, Ojos de Garza en Tufia.

Voor meer informatie over Telde kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het historische centrum van San Juan is te vinden.